Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci na zítřek dorazí studená fronta, přinese déšť

Nový týden doprovodí přeháňky a bouřky, lokálně i s přívalovými srážkami nebo kroupami

V novém týdnu nás čeká teplotně průměrné počasí. Srážkově půjde o nadprůměrný týden, ale celkové úhrny se budou výrazně lišit místo od místa. Většina srážek totiž spadne v přeháňkách a bouřkách, které se mohou objevit v podstatě v každém dnu. Jen v některých dnech budou častější nebo se budou vyskytovat jen na části území. Bouřky budou celkově nejsilnější v úterý, kdy je i největší riziko výskytu přívalových srážek a škod.

Pondělní ráno bude na celém území beze srážek. Během dne ovšem začne narůstat kupovitá oblačnosti a přidají se místní přeháňky nebo i bouřky. Jen ojediněle se objeví na severozápadě Čech. Na více než polovině území ovšem vůbec nezaprší. Naopak v bouřkách může ojediněle na malém území spadnout až 40 mm srážek. Objevit se mohou i menší kroupy, které se mohou i akumulovat a vytvářet souvislou vrstvu. Oproti víkendu vzroste energie pro bouřky (hodnoty CAPE) a díky tomu mohou být bouřky o něco silnější. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 20 °C až 24 °C.

Teploty
Očekávané teploty v pondělí odpoledne - na většině území budou nad příjemnými 20 °C a podobné hodnoty se udrží po většinu týdne, zdroj: ventusky.com

Ještě více energie budou mít bouřky v úterý, kdy se přívalové srážky objeví ještě o něco častěji a bouřky budou více způsobovat škody. Objevit se opět mohou i kroupy. Úhrny v bouřkách zřejmě dosáhnou až 50 mm. Vyskytovat se budou hlavně odpoledne a večer od jihu. Srážkově bohatá bude ale i noc na středu, kdy bouřky postupně přejdou i do trvalejšího deště. Nejvyšší denní teploty v úterý vystoupí na 19 °C až 23 °C, na severu až na 25 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí ve střední Evropě bude ovlivňovat tlaková níže a s ní spojený frontální systém, zdroj: metoffice.gov.uk

Mapa
Hodnoty CAPE v úterý odpoledne - budou přesahovat až 1000 J/kg, což již umožňuje i vznik silných bouřek, zdroj: ventusky.com

Ve středu se čeká oblačno až zataženo s občasným deštěm, během dne se od jihozápadu čekají jen místy přeháňky a přechodně i polojasno. Už jen ojediněle zabouří (a silné už bouřky nebudou). Nejvyšší denní teploty vystoupí na 17 °C až 21 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, ojediněle, na horách a na východě místy, se přidají přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 19 °C až 23 °C.

V pátek se očekává oblačno až zataženo, zpočátku i polojasno, místy se přidají přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 19 °C až 23 °C. Podobné teploty a počasí se čeká i o víkendu. Bouřky ale zřejmě opět více naberou na intenzitě a začnou opět přinášet přívalové srážky nebo kroupy.