Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

V Beneluxu bouřky způsobily značné škody, v dalších dnech se objeví i u nás

Evropa hlásí první významnou vlnu veder letošního roku. Díky tomu panují i vhodné podmínky pro rozvoj silných bouřek (bouřkové oblaky díky vysokým teplotám mohou růst do značných výšek a jsou o to silnější). O tom se včera přesvědčily i v Nizozemsku a Belgii, kde včerejší bouřky napáchaly značné škody na řadě míst. Nejhorší byla situace ve městě Leersum, kde k večeru vítr vyvracel stromy a ničil střechy domů. Zraněno zde bylo lehce 6 lidí, jeden člověk utrpěl i vážná zranění. Na severu Nizozemska byly hlášeny také kroupy. Jejich velikost se pohybovala od 3 do 5 cm. V Belgii zase při ranních bouřkách na řadě míst přívalový déšť zatopil domy.

Škody
Mapa nebezpečných jevů, které přinesly včerejší bouřky do Beneluxu - žlutě jsou silné nárazy větru, modře přívalové srážky a zeleně kroupy, zdroj: eswd.eu

Škody po bouřce ve městě Leersum

Hodnoty CAPE (energie v atmosféře) včera v Nizozemsku dosahovaly cca 2000 J/kg a střih větru se pohyboval kolem 20 m/s. To jsou vysoké hodnoty umožňující vznik velmi silných bouřek. A podobné hodnoty budou v příštích dnech dosaženy i v Česku. Již dnes se budou na severozápadě tvořit první bouřky, ale podmínky pro jejich organizaci ještě nebudou vhodné a půjde tak jen o malá a lokální bouřková jádra. Rozsáhlý a silný bouřkový komplex by ovšem již v noci z neděle na pondělí mohl zasáhnout západní polovinu Čech. Očekává se, že vznikne v Bavorsku a do západní poloviny Čech (při postupu dále na východ už se bude rozpadat) by mohl přinést především velmi silné nárazy větru o síle až 90 km/h. V sousedním Bavorsku se očekávají i nárazy přes 100 km/h. Podmínky pro tvorbu silných bouřek u nás setrvají také v pondělí, úterý a ve středu.