Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na většině území opět déšť, hlavně na východě bouřky, od zítřka hrozí i vydatnější srážky

Noční bouřky přinesly přes 24 000 blesků, škody ale působily jen lokálně

Přes Česko v noci přešel frontální systém, který k nám přinesl silné bouřky. Celkově u nás uhodilo přes 24 000 blesků podle sítě Blitzortung, což je nejvyšší hodnota od začátku letošního roku (oproti těm nejbouřlivějším situacím za posledních 10 let je ale zhruba poloviční). Bouřky přinesly také srážky s úhrny přes 30 mm. Ty byly pozorovány především v Karlovarském kraji. V Aši spadlo podle ČHMÚ 36,1 mm a na Klínovci dokonce 51,3 mm srážek. Bouřky doprovázel také silný vítr. Hasiči hlavně v Plzeňském, Karlovarské a Ústeckém kraji vyjížděli k popadaným stromům. Ojediněle popadané stromy přerušily také železniční dopravu.

Blesky
Blesky za včerejší den (do 02:00) - barevně odlišeny dle času. Ve druhé polovině noci a nad ránem ještě bouřilo na severovýchodě Čech a hlavně severu Moravy a ve Slezsku, zdroj: blesky.bourky.cz

Bouřky nad naším územím ovšem oproti očekávání nedosáhly zdaleka extrémní intenzity. Jen v centrálním Německu se dle očekávaní tvořily silné supercely, které přinášely kroupy o velikosti 2 až 5 cm. Hlavně kolem města Kassel způsobily značné škody. Na jihu Německa ovšem nakonec nedošlo ke vzniku bouřkového systému, který by přinesl prudké nárazy větru a bouřky nakonec zůstaly jako jednotlivé buňky bez větší organizace. Díky tomu byla následně i u nás noc o poznání klidnější, než se očekávalo.

Bouřky
Nebezpečné jevy v bouřkách v Německu za včerejší den - zeleně jsou označeny větší kroupy, žluté nárazy větru a modře přívalové srážky, zdroj: eswd.eu

Silnější bouřky než v noci na dnešek se u nás nakonec vyskytly ve středu, kdy jihem území přešlo slabší derecho (dlouhotrvající bouřkový systém doprovázený velmi silným větrem na vysokém počtu míst). Z jihozápadu Německa pokračovalo přes jih našeho území až do Maďarska a jeho dráha tak přesáhla tisíc kilometrů.