Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

Hasiči hlásí přes 1000 výjezdů, uhodilo u nás nejvíce blesků za nejméně 10 let

Včera u nás počasí ovlivnila vlnící se studená fronta. První silné bouřky vznikly již dopoledne na jihu a východě Moravy. Hasiči hlásili desítky výjezdů. Nejvážnější situace se stala v Bílé v Beskydech, kde hasiči vyjeli na na pomoc muži zavaleného stromem. Přitom po cestě museli odstraňovat dvě desítky popadaných stromů. Na nedaleké Lysé hoře se vyskytl náraz o síle 90 km/h.

Další ještě významnější bouřky k nám dorazily večer z Německa a Rakouska. Tam vznikly mohutné supercely, které na jih Bavorska přinesly kroupy o velikosti až 6 cm (do obcí Bad Kohlgrub či Bayersoien). Nárazy větru v supercelách přesahovaly i 100 km/h. Při postupu na naše území se supercely spojily a vytvořily mohutný bouřkový systém. Ten jako první zasáhl jih Čech, kam přinesl nárazy o síle až 90 km/h a především přívalové srážky. V Křenovicích u Českých Budějovic spadlo až 117 mm srážek během hodiny. Přes 80 mm srážek spadlo také v nedaleké Hluboké nad Vltavou. V Českých Budějovicích (Rožnově) se úhrn blížil 70 mm. Tak vydatné deště ve městě zatopily několik ulic a ochromily dopravu. Také na Vysočině následně úhrny přesáhly i 50 mm. Obec Čížkov zaznamenala 64,8 mm srážek a nedaleká profesionální stanice ČHMÚ Černovice - Dobešov dokonce 89,3 mm. Následně bouřky zamířily nad Moravu a Slezsko, kde škody působil hlavně vítr. Ten v nárazech dosahoval opět až 90 km/h. Nejsilnější náraz byl ale naměřen na stanici ČHMÚ v Byňově na Českobudějovicku, a to 98 km/h. Podobná hodnota byla zaznamenána i v Českém Krumlově.

Srážky
Srážky od včerejších 8:00 do dnešních 8:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Počet technických pomocí, u kterých hasiči zasahovali od včerejšího večera do dnešní 7. hodiny ranní se vyšplhal na číslo 1101. Nejvíce zasahovali v souvislosti s bouřkami v Jihočeském kraji, na Vysočině a v krajích Moravskoslezském a Olomouckém. V převážné většině případů zajišťovali uvolněné části střech, odstraňovali popadané stromy a nebo čerpali vodu ze zatopených prostor.

Bouřky
České Budějovice - Stradonické ulice - vítr vzal čast střechy, zdroj: HZS Jihočeského kraje

Podle sítě Blitzortung u nás za sobotu uhodilo až 84 000 blesků, což je nejvyšší denní počet blesků za nejméně 10 let. Doposavad se u nás za posledních 10 let nejvíce blesků za jeden den vyskytlo 11. srpna 2017, kdy jich podle této sítě uhodilo 73 000 (viz článek).

Blesky
Mapa blesků za středeční den, barevně odlišeny dle času, zdroj: blesky.bourky.cz

Blesky
Blesky nad Brnem - množství blesků bylo značné, i když pramálo fotogenické (příliš hustý déšť znemožnil fotit velkou část blesků), zdroj: Pavel Gabzdyl

Svým rozsahem a mohutností večerní systém splnil definici tzv. derecha, které je definované tím, že zasáhne území v délce alespoň 400 km, kdy nárazy větru na tomto území na četných místech dosahují alespoň 90 km/h a působí četné škody větrem. Letos se jedná u druhé derecho, které naše území zasáhlo v plné síle. První prošlo 21.6. přes jižní polovinou země (částečně nás ještě ovlivnilo rozpadající se derecho 12.7. z Německa). V průměru se u nás vyskytnou přibližně 2 derecha a přinášejí k nám nejrozsáhlejší škody.

Derecho
Předběžný rozsah derechem zasaženého území, připravil ČHMÚ, zdroj: facebook.com