Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

Úvod nového týdne doprovodí lokálně až velmi silné bouřky, hrozí i vznik supercel

Nadcházející týden bude teplotně výrazně nadprůměrný. V úvodu týdne bude pokračovat vlna veder, která se v polovině týdne zmírní, ale i tak budou teploty stále nadprůměrné. Srážky se objeví především v bouřkách v úvodu týdne a regionálně tak budou panovat velké rozdíly v úhrnech.

První bouřky k nám dorazí hned v pondělí. Přes naše území totiž přejde frontální systém. Ráno bude polojasno, na východě zpočátku skoro jasno. Během dne ale převládne oblačno a místy se přidají přeháňky nebo bouřky. Ojediněle budou až velmi silné. Díky vysokým hodnotám střihu větru se mohou ojediněle vyskytovat supercely přinášející kroupy, přívalové srážky a silné nárazy větru. Půjde ovšem o lokální výskyt. Aktuálně se jejich vznik očekává v poledne v centrálních částech Čech, odkud budou odpoledne postupovat na východ. Hlavním nebezpečím bouřek budou především silné nárazy větru. Ty mohou ojediněle dosáhnout až 90 km/h a působit tak významnější škody. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 29 °C až 33 °C, na jihu Moravy až na 35 °C.

Mapa
Synoptická situace v pondělí v poledne - počasí u nás ovlivní frontální systém, zdroj: metoffice.gov.uk

Střih větru
Hodnoty střihu větru zítra odpoledne - hodnoty přes 20 m/s (oranžově označené) již při vhodných podmínkách umožňují vznik supercel, zdroj: ventusky.com

V úterý během dne bude jasno až polojasno. Večer ale od západu začne přibývat oblačnosti a v noci do Čech dorazí z Německa místy přeháňky nebo bouřky. V bouřkách se mohou objevit hlavně silné nárazy větru. Aktuálně je ale nejisté, jak moc pozdě v noci dorazí a jak silné budou. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 29 °C až 33 °C, v Čechách až na 34 °C.

Teploty
Očekávané teploty v úterý odpoledne - mnohde se dostanou přes 30 °C, chladněji zůstane na severovýchodě, zdroj: ventusky.com

Ve středu bude hodně oblačnosti, většinou oblačno až zataženo (zpočátku i polojasno) a ojediněle, během dne místy, se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Ojediněle mohou být silné. Přes naše území bude přecházet další studená fronta. Nejvyšší denní denní teploty vystoupí na 28 °C až 32 °C.

Ve čtvrtek se očekává většinou polojasno, na východě až oblačno a zpočátku ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 25 °C až 29 °C. V závěru týdne se čeká polojasno až oblačno a teploty porostou. O víkendu zřejmě opět výrazněji překročí 30 °C. Další přeháňky nebo bouřky ale zřejmě dorazí až v neděli.