Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Noc na dnešek přinesla bouřky i polární záři

Noc na dnešek byla v Evropě bohatá na přírodní úkazy. Chorvatské pobřeží ozářily stovky blesků během silných bouřek. Jedna bouřka se dokonce ve 2:00 vytvořila i na našem území severozápadně od Jindřichova Hradce, kde uhodilo několik blesků (podle ČHMÚ až 16 blesků). Jednalo se tak o první výraznější bouřku v letošním roce.

Výrazná polární záře
Fascinující scenérii přinesla polární záře do severních částí Evropy. Výrazná polární záře v noci na dnešek souvisela s úterní mohutnou erupcí na Slunci. Jednalo se o 3. nejsilnější erupci současného slunečního cyklu. Díky ní se tak polární záře objevila i v oblastech, kde není příliš častá. Nádherné snímky zachytili obyvatelé severního Německa či Skotska. Pohled na polární záři se naskytl například obyvatelům Hamburku. Podle záběrů z kamer bylo možné lehké začervenalé zbarvení severní oblohy pozorovat i v Krkonoších a na Šumavě. Naposledy byla v severním Německu tak dobře polární záře pozorovatelná v roce 2011 v říjnu. Ještě výraznější potom byla v lednu roku 2005, kdy se objevila i v centrální části Německa.

Fotografie z dnešní noci
První snímek ukazuje polární záři v noci na dnešek nad městem Edinburgh ve Skotsku. Druhý obrázek pochází z oblasti Penrhyn Bay ve Walesu.