Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

V úterý pozor na silné bouřky s přívalovými srážkami, pak už bude pršet jen málo

V novém týdnu nejkomplikovanější počasí přinese úterý, kdy přes naše území přejde studená fronta doprovázená i silnými bouřkami s přívalovými srážkami. Bouřky se sice objeví již dnes a v pondělí, ale budou slabší a méně časté. Ve zbytku týdne bude počasí klidnější s průměrnými teplotami. Letní teploty přes 25 °C se v novém týdnu očekávají jen v pondělí a v úterý ještě na východě. Potom se ochladí.

Pondělní den přinese většinou polojasno až oblačno, zpočátku místy i skoro jasno. Odpoledne se ojediněle, hlavně na horách a v oblasti Vysočiny, přidají přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 °C až 26 °C, v Čechách až na 27 °C.

V úterý počasí u nás ovlivní studená fronta. Ráno sice bude ještě málo oblačnosti, ale od západu ji bude rychle přibývat a přidají se první přeháňky. Postupně začnou vznikat i bouřky. Odpoledne se již přeháňky nebo bouřky čekají na většině území. Zřejmě kromě severozápadu Čech budou bouřky silné. Jejich hlavním nebezpečím budou přívalové srážky s úhrny i kolem 40 mm. Hlavně v oblastech nasycených po předchozích deštích může docházet i k vážnějším škodám v podobě rychlého rozvodnění menších toků a zatopení níže položených míst nebo domů. Situaci tak bude třeba pozorně sledovat. Bouřky budou postupovat jen pomalu, což bude dále zvyšovat úhrny v zasažených oblastech. Nejvyšší denní teploty v úterý vystoupí na 19 °C až 23 °C, na východě až na 25 °C. Díky vysoké vlhkosti bude dusno.

Mapa
Synoptická situace v úterý - počasí u nás ovlivní tlaková níže a s ní spojená studená fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

Bouřky
Hodnoty CAPE (energie pro bouřky) v úterý ve 14:00 - na většině území kromě severozápadu budou dosahovat hodnot kolem 1000 J/kg. Takové hodnoty v kombinaci s přechodem fronty umožní rozvoj silných bouřek s přívalovými srážkami, zdroj: ventusky.com

Ve středu se začne počasí zlepšovat. Přeháňky už se objeví jen ojediněle a převládne polojasno až oblačno, přechodně až zataženo. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 °C až 20 °C, na jihu Moravy až na 22 °C. O něco slunečnější bude čtvrtek, kdy se čeká skoro jasno až polojasno, přechodně oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 18 °C až 22 °C.

Teploty
Očekávané teploty ve středu odpoledne - po přechodu fronty se ochladí a letní teploty již u nás nenaměříme, zdroj: ventusky.com

V závěru týdne se u nás zřejmě plně prosadí tlaková výše a čeká nás slunečné počasí.Teploty se čekají mezi 16 °C až 20 °C. Rána budou s teplotami kolem 8 °C chladnější.