Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

V lokálních bouřkách hrozí přívalové srážky, mohou působit škody

Po delší době v letošním létě je půda na většině území nasycená vodou a není hlášeno sucho v povrchové vrstvě. Od pátku do pondělí u nás totiž vydatně pršelo a na přibližně polovině území spadlo přes 50 mm srážek. Na několika místech spadlo i přes 100 mm a na Rokycansku dokonce přes 200 mm.

Nasycení
Srážkové úhrny v Česku od pátku do pondělí za 4 dny - ve fialově označných oblastech spadlo přes 100 mm, zdroj: chmi.cz

V těchto dnech k nám navíc začíná proudit teplý a vlhký vzduch. Roste tak energie v atmosféře (hodnoty CAPE) a zejména odpoledne se bude tvořit bohatá kupovitá oblačnost, kterou místy doprovodí přeháňky nebo bouřky. Dnes se objeví zejména v centrálních částech území. Ještě častější ale budou zítra, kdy je jejich největší pravděpodobnost výskytu v západní polovině území. V sobotu se objeví na většině území. V neděli již většinou ustanou.

Hlavním nebezpečím bouřek budou lokálně vysoké úhrny srážek až kolem 40 mm s nebezpečím zatopení níže položených míst. Kvůli vysokému nasycení půdy může v zasažených územích dojít i k rozvodnění menších toků. Hlavně v povodí Vltavy a v okolí Beskyd stačí hodinový úhrn kolem 30 mm k rozvodnění říček. Jinde je to většinou nad 50 mm. Bouřky budou postupovat jen pomalu a budou velmi lokální. Jen o pár kilometrů jinde nemusí ani zapršet.

Srážky
Suma potencionálně nebezpečného úhrnu srážek pro vznik významějšího přímého odtoku za 1h, zdroj: hydro.chmi.cz

O nebezpečí současných bouřek se již včera večer přesvědčily na Frýdecko-Místecku, kde hasiči čerpali vodu v obcích Střítež a Hnojník (viz hzscr.cz). Na Stonávce byl překročen i třetí stupeň povodňové aktivity. Ve Frýdku-Místku spadlo během chvíle téměř 40 mm srážek, v nedaleké obci Ropice podle ČHMÚ dokonce kolem 70 mm.

Hasiči odstraňovali následky přívalového deště na Frýdecko-Místecku