Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Hlášeny jsou první tropické teploty, na západě se zítra objeví bouřky a potom se výrazně ochladí

Zatímco ještě minulý ve vyšších polohách sněžilo, dnes už jsou hlášeny letní a na západě dokonce i tropické teploty. Nejtepleji je dnes v Plzni, kde se teplota dostala lehce přes 30 °C (viz měření na tamní stanici). Podobně vysoké teploty hlásí také Stříbro či Dobřany na západě Čech. V letošním roce je to vůbec poprvé, co se u nás vyskytla tropická teplota. V minulém roce se u nás první tropické teploty vyskytly až v polovině června, tedy o měsíc déle.

Teploty - stanice
Teploty na meteorologických stanicích dnes v 15:00 - na západě v okolí Plzně dosáhly 30 °C, zdroj: in-pocasi.cz

Teplé počasí u nás bude vrcholit zítra, kdy se tropické teploty objeví na ještě větším počtu stanic a to nejen na západě území. Vedra se rozšíří i dále na východ. K večeru začne západ našeho území ovlivňovat frontální systém a objeví se tak na západě Čech první přeháňky nebo bouřky. Hlavně v Karlovarském kraji mohou být bouřky doprovázené i přívalovými srážkami, silnějšími nárazy větru nebo kroupami. Půjde v letošním roce o první situaci, kdy budou mít bouřky potenciál způsobit škody. Jejich vznik podpoří především výrazný střih větru.

Bouřky
Zítra se na západě objeví první bouřky s potenciálem působit škody, ve středu se bouřky objeví na východě.

Ve středu již bude počasí rozdělené. Na západě bude deštivo a chladno, na východě ještě naměříme letních 28 °C a během dne se místy objeví přeháňky nebo bouřky, ojediněle s přívalovými srážkami. Ve čtvrtek se bude dále ochlazovat, ale stále bude na východě tepleji než na západě. K tomu musíme počítat na většině území s deštěm, místy vydatným. Až v pátek se teploty na celém území ustálí kolem 14 °C a místy se objeví přeháňky. Podobné počasí setrvá i v dalších dnech. Současné velmi teplé počasí je tak jen přechodné.