Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Červen je srážkově výrazně nadprůměrný, spadlo i přes 200 mm

Červen je u nás letos velmi deštivý. V letošním roce půjde o druhý srážkově výrazně nadprůměrný měsíc. Již v únoru spadlo až dvakrát více srážek, než je obvyklé. Červen bude také srážkově výrazně nadprůměrný. Zatím spadlo o zhruba 30 až 60 % více srážek, než v červnu běžně spadne. Květen byl u nás srážkově průměrný a zbylé měsíce roku naopak podprůměrné. V dubnu a březnu téměř nepršelo, což přidělávalo starosti zemědělcům, neboť po sněhově chudé zimě hrozil rozvoj extrémního sucha.

V nižších polohách v červnu spadne běžně kolem 70 mm srážek a ve vyšších polohách to bývá 100 až 150 mm. Letos zatím v červnu spadlo v nižších polohách od 60 mm do 120 mm, ve vyšších polohách i přes 200 mm.

Srážky
Na mapě je zobrazen srážkový úhrn od 1. 6. do 22. 6. 2020 (v přehledu ještě nejsou zahrnuty všechny stanice - jedná se o předběžná data) - fialově jsou označeny vysoké srážkové úhrny, které způsobily povodňovou situaci na Frýdlantsku, ve východních Čechách, na Jesenicku a v okolí Beskyd. Naopak méně pršelo na severozápadě Čech, zdroj: portal.chmi.cz

Extrémně deštivý červen na Lysé hoře
Na Lysé hoře (viz tamní meteorologická stanice) půjde dokonce o nejdeštivější červen minimálně od roku 1961. Zatím nejvíce srážek tu zaznamenali v červnu 1999, kdy spadlo 298 mm. Letos na stanici zatím zaznamenali 283,3 mm srážek. Do konce měsíce ještě zbývá několik dní, ve kterých se očekávají přeháňky nebo i bouřky, a srážkový úhrn za červen zde určitě přesáhne 300 mm. Vůbec nejdeštivější měsíc roku na Lysé hoře ovšem letošní červen ani neohrozí. V červenci 1997 zde spadlo neuvěřitelných 811,5 mm srážek. Tehdy nastaly katastrofální povodně na Moravě a ve Slezsku s absolutní devastací v některých oblastech.