Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě chladno a místy přeháňky

České hory hlásí jen málo sněhu

V Česku se v posledních dnech na velké části území vytvořila sněhová pokrývka. Jen poprašek sněhu leží zejména ve východních a jižních částech Moravy. V Praze i Plzni napadlo až 5 cm sněhu, což je nejvíce v této zimě. České hory ovšem hlásí stále nedostatek sněhu. V nížinách v Čechách leží více sněhu než v Beskydech, kde jsou na Lysé hoře jen 2 cm sněhu. Takto málo sněhu zde na konci ledna minimálně od roku 1982 nikdy nebylo. Ostatní hory mají sice více sněhu než Beskydy, ale sněhová pokrývka se většinou pohybuje jen kolem 10 cm sněhu. Tím pádem se výška sněhu příliš neliší od té, co leží v Liberci (10 cm) nebo Karlových Varech (8 cm). Nejvíce přírodního sněhu se v Česku nachází na hřebenech Krkonoš, kde leží cca 20 cm sněhu (stanice ČHMÚ na Luční boudě hlásí 24 cm).

Sněhově chudý leden také v roce 1990
Na horách se naposledy takto sněhově chudá zima vyskytla v roce 1990. Tehdy bylo v Peci Pod Sněžkou také jen 12 cm sněhu a na Churáňově dokonce jen 1 cm. Lépe na tom tehdy byla jen Lysá hora, kde leželo 8 cm sněhu. Tehdy ovšem sníh na konci ledna neležel ani v nížinách a tak nevznikala situace, kdy je v nižších polohách skoro stejně sněhu jako na horách.

Vydatné sněžení v Alpách
Další přívaly sněhu v následujících dnech naopak očekávají ve vyšších polohách jižních Alp (zejména v Itálii). Do neděle zde lokálně napadne až přes dva metry nového sněhu. Přívaly sněhu sužovaly Alpy již o Vánocích. V některých oblastech patří letošní zima mezi sněhově nejbohatší za desítky let.

Tip: Sněhové zpravodajství - aktuální sněhové podmínky v Česku

Sníh
Sněhová pokrývka dne 29.1.2014 - úplně bez sněhu jsou některé části Moravy, nejméně sněhu z hor hlásí Beskydy, zdroj: ČHMÚ