Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Ochlazení a místy ještě déšť nebo přeháňky

Nový týden spíše chladnější a postupně místy se srážkami

Zatímco v tomto týdnu se teploty často dostaly k letním 25 °C, ten příští bude chladnější a teploty budou kolem 20 °C. Letní den se za celý týden nevyskytne (kromě pár stanic na severozápadě v pondělí). Počítat také musíme postupně místy se srážkami. Ojediněle zabouří, ale vzhledem k nízkým teplotám by nemělo jít o silné bouřky.

Pondělí ještě často nabídne slunce. Bude jasno až polojasno, přechodně i oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 19 °C až 23 °C, na severozápadě až na 24 °C. Hlavně na severovýchodě bude pocitovou teplotu snižovat čerstvý vítr.

Vítr
Očekávaná rychlost větru v nárazech v pondělí po poledni - na severovýchodě bude vítr čerstvý s nárazy do 60 km/h , zdroj: ventusky.com

Úterý začne slunečnou oblohou, ale od severovýchodu bude během dne přibývat oblačnosti na oblačno až zataženo. Na severovýchodě odpoledne místy i zaprší. Nejvyšší denní teploty vystoupí jen na 14 °C až 19 °C, v západní polovině Čech na 18 °C až 22 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí ve střední Evropě ovlivní oblast nízkého tlaku vzduchu z východu Evropy ve vyšších vrstvách atmosféry, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu nás čeká oblačno až zataženo, zpočátku i polojasno. Ojediněle, na východě místy, se přidají přeháňky, ojediněle zabouří. Nejvyšší denní teploty zamíří na 17 °C až 21 °C. Podobné počasí nabídne i čtvrtek s tím, že přeháňky zřejmě budou o něco častější, hlavně na severovýchodě.

Teploty
Odchylka teploty ve středu odpoledne od průměru za posledních 40 let - teploty ve střední Evropě budou většinou podprůměrné, zdroj: ventusky.com

S přeháňkami a ojediněle bouřkami musíme počítat i v závěru týdne. Teploty budou stále kolem 20 °C. V polovině června jde již o podprůměrné hodnoty. Zatímco začátek června byl tak teplotně lehce nadnormální, jeho polovina bude spíše podnormální.