Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu pozor na bouřky s přívalovými srážkami, letos poprvé mohou působit škody

V Česku jsou hlášeny jedny z nejnižších teplot v celé Evropě

Dnešek bude na řadě stanic na našem území z pohledu maximálních teplot nejchladnějším dnem letošního meteorologického léta. Hlavně na Vysočině a na jihu Čech i odpoledne teploty zůstávají pod 15 °C. Například Jihlava hlásí v 16:00 jen 13,2 °C. Metropole Jihočeského kraje má teploty kolem 15 °C (viz mapa stanic). Na závěr srpna jde o výrazně podprůměrné hodnoty (až o 10 °C nižší než je běžné). Nejtepleji je naopak v Karlovarském, Zlínském a Ústeckém kraji, kde se maxima dostávají i lehce nad 20 °C.

Teploty
Teploty dnes v 16:30 v Česku - na Vysočině a jihu Čech se pohybují jen kolem 13 °C, zdroj: in-pocasi.cz

V rámci Evropy patří dnes odpoledne Vysočina a jih Čech k těm nejchladnějším regionům. Nižší teploty najdeme jen vysoko v horách nebo na Islandu, kde je do 10 °C. Podobné teploty hlásí ještě pobřeží Norska. Naopak o něco tepleji je dnes i za polárním kruhem na severu Skandinávie, kde se odpolední maxima dostávají lehce nad 20 °C.

Teploty
Teploty dnes v 16:00 v centrální Evropě, zdroj: ventusky.com

Za nízkými teplotami stojí především trvalý a vydatný déšť, který zasáhl naše území. Od dnešní půlnoci spadlo na Vysočině (hlavně jihu) i kolem 50 mm srážek. Hlavně na východě Čech bude deštivé počasí pokračovat i v noci na zítřek. Zítra během dne bude postupně srážek ubývat a začnou se zvyšovat i teploty. Denní maxima už se často dostanou nad 20 °C a ve středu v nejteplejších oblastech už naměříme letních 26 °C.

Srážky
Celkové srážkové úhrny na našem území za minulý týden - na zhruba polovině území spadlo přes 50 mm srážek a výrazně se snížil letní deficit srážek, zdroj: chmi.cz