Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Úvod týdne chladný i s ranními mrazy, potom se oteplí a přijdou srážky

Zatímco úvod nového týdne bude pod vlivem tlakové výše, jeho závěr bude ovlivňovat naopak tlaková níže. V úvodu týdne se tak srážky nečekají a bude poměrně chladno, v závěru týdne se naopak oteplí a přijde déšť. Vzrostou hlavně ranní teploty.

V pondělí nás čeká skoro jasno až polojasno, hlavně na severu a severovýchodě až oblačno a v horských oblastech se zde ojediněle objeví přeháňky (od 800 m sněhové). Nejvyšší denní teploty vystoupí na 7 °C až 11 °C, na jihu Moravy až na 12 °C. Ranní minima budou mezi 5 °C až 1 °C (na jihozápadě bude i chladněji) a místy se objeví přízemní mrazíky.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let v pondělí odpoledne - teploty budou lehce podrůměrné, zdroj: ventusky.com

V úterý nás čeká oblačno až zataženo, ale odpoledne bude od západu ubývat oblačnosti. Ráno se ojediněle objeví mlhy. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C. Ranní minima budou mezi -1 °C až 3 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí u nás bude ovlivňovat tlaková výše, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu ráno nás čeká nejchladnější počasí. Teploty budou většinou mezi -2 °C až 2 °C. Na řadě míst se tak objeví první mrazový den po létě. Na obloze bude skoro jasno až polojasno, později ale od jihozápadu převládne oblačno až zataženo, zpočátku hlavně vysokou oblačností. Ráno se místy objeví mlhy. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C, na jihu bude až 14 °C.

Mráz
Očekávaná ranní minima ve středu - na většině území bude lehce mrznout, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek nás ovlivní jižní okraj teplé fronty. Na obloze tak bude hodně oblačnosti a místy se přidá většinou slabý déšť. Ranní teploty již budou kolem 5 °C a odpolední mezi 9 °C až 13 °C, na jihu Moravy a jihozápadě Čech až 14 °C.

Hodně oblačnosti se čeká také v pátek a ojediněle zaprší. Nejvyšší denní teploty se zřejmě dostanou na 13 °C až 17 °C. O víkendu už se často přidá déšť a denní maxima budou kolem 14 °C. Oproti úvodu týdne výrazně vzrostou ranní minima, která budou kolem 7 °C a ranní mrazy se již nečekají. Je ovšem nutné zmínit, že v závěru týdne bude v blízkosti našeho území ležet studený vzduch a předpovědi se tak ještě mohou měnit (některé modely naznačují výraznější příliv zmíněného studeného vzduchu).