Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Před námi je chladný týden, letní teploty vůbec nenaměříme

Závěr prázdnin o sobě potvrdí, že již není příliš vhodný pro plánování dovolených. Čeká nás teplotně výrazně podprůměrné a srážkově naopak nadprůměrné počasí. Teploty se často budou držet pod 20 °C a počasí bude připomínat podzim. Letních 25 °C zřejmě po celý týden nikde nenaměříme. Bude se tak jednat o první týden letošního léta, kdy se po celou dobu nikde na našem území nevyskytne letní den.

První den nového týdne přinese podmračenou oblohu a někde se přidá i déšť. Ráno bude doznívat na východě, během dne se naopak bude od severozápadu nasouvat do Čech ve formě přeháněk, hlavně v pohraničí Německa i trvalého deště. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 18 °C až 22 °C, na jihovýchodě až na 23 °C. Spíše hodně oblačnosti bude na obloze také v úterý a místy se přidá déšť. Od severozápadu ale bude ustávat a později se očekává i částečné ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 °C až 20 °C. Proudit k nám totiž bude chladný vzduch ze severovýchodu. Teploty budou o zhruba 6 °C nižší, než je na konci srpna běžné.

Teplota
Ochylka teploty od dlouhodobého průměru v úterý odpoledne - teploty ve střední Evropě budou výrazně podprůměrné (často o více než 5 °C) - podobná situace navíc bude panovat po většinu týdne, zdroj: ventusky.com

Slunečné počasí nabídne středa. Na obloze bude jasno až polojasno a nejvyšší denní teploty vystoupí na 19 °C až 23 °C. Velmi chladné bude ovšem ráno, kdy se teploty díky nočnímu vyjasnění čekají jen mezi 6 °C až 10 °C. Ve čtvrtek přes naše území přejde další studená fronta. Po jejím přechodu k nám bude proudit chladný a vlhký vzduch. Po zbytek týdne tak bude hodně oblačnost s častými přeháňkami, ojediněle bouřkami. Denní maxima budou jen kolem 17 °C. Proudit k nám bude studený a vlhký vzduch ze severozápadu.

Synoptická mapa
Synoptická situace ve středu - ta jediná nabídne pěkné slunečné počasí. Nad Dánskem už ale bude studená fronta, která k nám dorazí ve čtvrtek a přinese další vlnu chladného počasí, zdroj: metoffice.gov.uk