Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu pozor na bouřky s přívalovými srážkami, letos poprvé mohou působit škody

Arabský poloostrov zasáhly rekordní cyklóny

Tropické tlakové níže jsou nejčastěji známé (pokud je jejich síla dostatečná) pod pojmem hurikán (kolem pobřeží Severní a Střední Ameriky a v oblasti severního Pacifiku) a tajfun (jihovýchod Asie). Daleko méně jsou již v povědomí názvy jako například Willy-willy (Austrálie a Nový Zéland) nebo jednoduše cyklón (v okolí Indického oceánu). Rovněž jejich výskyt není ve všech těchto oblastech stejně častý. Zvláštní situace letos nastala u Arabského poloostrova, kde se objevují spíše výjimečně, ale letos jemenské pobřeží zasáhly už dva velmi silné cyklóny.

Oficiálně není v oblasti kolem Arabského poloostrova dané datum největšího výskytu tropických cyklón, jako je tomu například u hurikánů (od června do listopadu), ale jejich největší četnost je od dubna do prosince s vrcholy v květnu a listopadu. V severní oblasti Indického oceánu tropické níže sleduje Indická meteorologická služba. V průměru zde ročně vzniknou tři až čtyři tropické níže. Pokud se zaměříme na Arabské moře, jednalo by se o jednu až dvě níže za rok.

V letošním roce ovšem panují velmi příznivé podmínky zejména pro rychlý rozvoj tropických níží kvůli nadprůměrně vysoké teplotě tamního moře a nepříliš vysokým hodnotám vertikálního střihu větru. Tato skutečnost způsobila v uplynulých týdnech vznik a zintenzivnění hned dvou útvarů v krátkém čase do stádia extrémně prudké cyklonické bouře (označení dle indické meteorologické služby). První byla nazvána Chapala, druhá Megh. Obě jsou svým způsobem význačné a zanechaly po sobě spoustu škod a zmařených lidských životů.

Níže
Snímek tropické tlakové níže Chapala z družice Aqua 31. října 2015 západně od ostrova Socotra a u pobřeží Ománu a Jemenu, zdroj: NASA

Chapala

Chapala se zrodila 28. října v Arabském moři a během 30. října poměrně rychle zintenzivněla do fáze extrémně prudké bouře (nejnižší tlak v centru 940 hPa). Průměrná rychlost větru (za jednu minutu) dosáhla až 250 km/h. Nejprve rozmary počasí zasáhly ostrov Socotra (poprvé se silou hurikánu od roku 1922) a 3. listopadu se dostala nad oblast Jemenu jako velmi prudká bouře (v tu chvíli měla sílu srovnatelnou s hurikánem první kategorie). Stalo se tak poprvé v historii pozorování, kdy se tropická níže o síle hurikánu dostala nad jemenské území. Poté neměla další potenciál k prohlubování a nastalo poměrně rychlé vyplňování. Díky tomu, že arabský poloostrov je poměrně suchou oblastí s pouštěmi a ne příliš bohatým rostlinstvem, způsobila nemalé škody silným větrem, vysokými vlnami (i přes 9 m) a hlavně přívalovými dešti. Normálně vysušená říční koryta se velmi rychle naplnila vodou a způsobila rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy (viz obrázek dole). Kolem pobřeží jsou zvyklí na srážky o hodnotách kolem 50 až 100 mm za rok a během 1-2 dnů jim zde spadl v silných lijácích podle různých zdrojů i dvakrát až sedmkrát tolik! Šlo rovněž o druhou nejsilnější tropickou níži v Arabském moři (nejsilnější byla v roce 2007 níže Gonu) a vůbec nejsilnější vyskytující se s tak jižní drahou v Arabském moři. Celkem se před ní vyskytlo v ústí adenského zálivu pouze 16 tropických cyklon.

Megh

Druhou v pořadí se ani ne o týden později stala níže Megh. Svou cestu započala (5. listopadu) ve stejné oblasti jako Chapala a i dráha byla velmi podobná, ale přeci jen o málo jižnější. Díky rychlému zesílení byla 8. listopadu překlasifikována na extrémně prudkou bouři. Hned poté plnou silou udeřila ostrov Socotra (silou podobnou hurikánu 2 až 3 kategorie), zasáhla částečně i Somálsko a pokračovala přes adenský záliv směrem k jemenské pevnině, která se ještě vzpamatovávala z řádění Chapaly.

Cyklóny Megh a Chapala se tedy značně projevily na ostrově Socotra, a to během jednoho týdne, což se zde doposud ještě nestalo (během jedné sezony se to stalo pouze jednou za dobu pozorování, a to v roce 1972). To bylo příčinou stovek zničených domů, rybářských lodí a také utonulých zvířat a poražených stromů ve městech a vesnicích. Ostrov a jemenské pobřeží se z řádění živlů budou zřejmě vzpamatovávat ještě dlouhou dobu a tamní obyvatelé si jistě přejí, aby se historie nepřepisovala v brzké době znovu.

Níže
Porovnání drah obou tropických níží v Arabském moři (vlevo Chapala, vpravo Megh), zdroj: Wikipedia

Sucho
Povodně
Porovnání stavu z družice Landsat 8 před Chapalou (horní snímek z 19. října) a po (dolní snímek ze 4. listopadu), kde jsou díky správné kombinace viditelného a infračerveného záření patrné zaplavené oblasti v Jemenu. Modrá a zelená ukazuje na stojatou či tekoucí vodu, červená je většinou vegetace, zdroj: NASA