Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Níže Daisy přinesla přes čtvrt metru sněhu

V uplynulých třech dnech počasí na našem území ovlivňovala tlaková níže, kterou němečtí meteorologové pojmenovali jako Daisy. Sněžení začalo přicházet během pátečního rána od jihu.

Pátek a noc na sobotu - problémy hlavně na Moravě
V pátek napadlo nejvíce sněhu na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech. Během 24 hodin to bylo až 25 cm. Na Zlínsku byl během dne vyhlášen kalamitní stav. V Čechách se ke sněžení přidal i silný vítr. V noci začal na jižní Moravě vlivem oteplení ve vyšších hladinách atmosféry padat mrznoucí déšť. Přírodu, auta, i sněhovou pokrývku rychle obalila vrstva ledu.

Sobota a noc na neděli - kalamita na Královéhradecku
Během dne příliš nesněžilo, ale díky nočnímu sněžení vyhlásily kalamitu některé okresy na Královéhradecku. V noci začalo od jihovýchodu opět sněžit, Na východě a na Moravě pršelo. Během noci napadlo v Čechách kolem 6 cm sněhu. V Českých Budějovicích to bylo na stanici ČHMÚ až 11 cm.

Neděle a noc na pondělí - opět vydatné sněžení
V neděli začalo na většině území od východu opět sněžit (zpočátku na jižní Moravě pršelo, ale během dne se vrátilo sněžení i sem). Za dopoledne v Ostravě napadlo až 8 cm. Poté se sněžení přesunulo více na západ. V Čechách po celou noc sněžilo. V Pardubickém kraji napadlo až 20 cm sněhu, jinde většinou kolem 10 cm.

Nejvíce sněhu napadlo v Polabí
Nejvíce nového sněhu připadlo v Polabí, a to až 45 cm. Paradoxně na horách nepřipadlo více sněhu než v nižších polohách. V Praze bylo v pondělí ráno od 25 až 35 cm sněhu. Tolik sněhu leželo v pražských ulicích naposledy v roce 1993. Uvádí na svých stránkách ČHMÚ.

Sníh
Sněhová pokrývka v pondělí (11.1.2010) ráno Zdroj: ČHMÚ

Nedělní počasí v Česku jsme sledovali on-line: Dnes bude stále sněžit (včetně fotografií).

Sníh
Sníh se odváží do řeky - Břeclav (11.1.2010) Zaslal: Jirka 46

Sníh
V Českých Budějovicích leží 27 cm sněhu (11.1.2010) Zaslal: Jarda

Sníh
Šumperk (11.1.2010) Zaslal: Junkos

Sníh
V Praze - Břevnově napadlo 35 cm sněhu (11.1.2010 01:00) Zaslal: Richard_Reynolds