Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Nezvykle rozsáhlý frontální systém u tlakové níže Dennis spojil Island s Karibikem

Tlaková níže Dennis je na Britských ostrovech zatím letošní nejhorší bouří. Významné škody působí především vydatné srážky. Tamní meteorologický ústav dokonce kvůli dešťům vyhlásil v části Walesu nejvyšší stupeň varování. Za posledních 24 hodin spadlo na západě a severu Britských ostrovů od 50 do 70 mm srážek. Na severu Anglie v obci Shap naměřili téměř 100 mm srážek. V regionech navíc nadále prší.

Tlaková níže Dennis už v pátek působila škody na Islandu, kde naměřili nárazy větru o síle 255 km/h. Blížil se tak rekordním hodnotám pro Island. Střed tlakové níže Dennis se v noci na dnešek nacházel jižně od Islandu (mapa tlaku). Tlak v jejím středu klesl k 923 hPa, což je i na Atlantik velmi nízká hodnota (vůbec nejnižší tlak byl v severním Atlantiku naměřen v lednu roku 1993, kdy klesl na 913 hPa). Fronta spojená s níží Dennis se v noci na dnešek táhla od Islandu přes Britské ostrovy po celý Atlantik až do Karibiku. Její délka tak přesáhla 9000 km. Tak rozsáhlý frontální systém je v Atlantiku výjimečný. Déšť tlaková níže Dennis přinášela současně na Britské ostrovy i na Floridu.

Dennis
Extrémně dlouhá fronta spojená s tlakovou níží Dennis - její vliv pocítili současně na Islandu i v Karibiku, zdroj: Ventusky