Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

V Denveru se během pár hodin ochladilo o 35 °C

Východ USA v polovině týdne zasáhlo výrazné ochlazení. K jihu se totiž propadl velmi chladný vzduch z Kanady. Vůbec nejvíce se toto ochlazení projevilo ve městě Denver v americkém státě Colorado. Zatímco ve středu se teplota na tamním letišti dostala až na letních 27,8 °C, ve čtvrtek během 18 hodin poklesla na pouhých -7,2 °C. Teplota se tak propadla o 35 °C během pár hodin. Pod bodem mrazu potom zůstala po celý den (čtvrteční odpolední maximum bylo jen -3 °C). Během pár hodin se tak počasí změnilo z horkého léta do chladné zimy. K tomu navíc v oblasti napadlo až 10 cm sněhu.

Aktuálně je v Denveru ještě chladněji. Teplota se před rozedněním pohybuje kolem -10 °C. Prudké změny počasí tím ovšem nekončí. Již o víkendu se do oblasti opět vrátí teplý vzduch. Zítra tak denní maxima vystoupí na 20 °C.

Prudké změny počasí bývají v USA poměrně časté, protože propadům chladného vzduchu ze severu na jih nebrání žádná významnější pohoří. Naproti tomu v Evropě se arktický vzduch na jih dostává mnohem pomaleji kvůli častým pohořím a mořím. I tak ovšem uplynulé ochlazení bylo na poměry USA nezvykle výrazné.


Příliv chladného vzduchu z Kanady na východ USA v pátek ráno

Počasí
Záznam počasí ze stanice na letišti v Denveru za poslední dva dny, zdroj: Ogimet