Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

V úvodu týdne na východě trvalý déšť, teploty hlavně ve druhé polovině týdne porostou

Před námi jsou v novém týdnu výrazné rozdíly ve srážkách na západě a východě území. Teplotně nás čeká další nadprůměrný týden. Jeho druhá polovina přinese i teploty u jarních 15 °C.

V pondělí během dne se srážky objeví spíše jen ojediněle. Na obloze bude oblačno až zataženo, na západě později i polojasno. Odpoledne ale na Moravě a ve Slezsku začne srážek od jihovýchodu přibývat a postupně začne trvale pršet. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 10 °C až 14 °C.

V noci na úterý se srážky rozšíří i na východ Čech, ale na zbytek území k západu již postupovat nebudou. Naopak na východě Čech, Moravě a Slezsku proprší celý úterní den. Na obloze bude na většině území zataženo, na severozápadě i oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 7 °C až 11 °C, na západě a severozápadě Čech až 13 °C.

Mapa
Synoptická situace v noci na úterý - hlavně východ našeho území bude ovlivňovat frontální systém, zdroj: metoffice.gov.uk

Středa přinese oblačno až zataženo, na východě stále musíme místy počítat s přeháňkami nebo deštěm, od 1000 m budou srážky sněhové. Během dne budou od severozápadu srážky ustávat a v Čechách se začne částečně protrhávat oblačnost. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 8 °C až 12 °C. Od pondělního poledne do středečního poledne spadne na východě území od 10 do 60 mm srážek (nejméně na východě Čech, nejvíce naopak na Moravě). Naopak v západní polovině území za stejné období naprší většinou 0 mm. Déšť se ale výrazněji neprojeví na řekách, neboť sníh už je jen na hřebenech hor.

Srážky
Očekávané srážky od pondělního do středečního poledne, zdroj: ventusky.com

Zcela déšť na celém území ustane ve čtvrtek, kde se čeká jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Během dne bude ale od severozápadu přibývat oblačnosti na oblačno až zataženo. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 10 °C až 14 °C.

V pátek se čeká polojasno až oblačno, ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty zamíří na 12 °C až 16 °C. Podobné teploty se čekají i o víkendu, kdy už se ale přidají přeháňky.

Teploty
Očekávané teploty v pátek odpoledne - naměříme často jarních 15 °C, zdroj: ventusky.com