Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu pozor na bouřky s přívalovými srážkami, letos poprvé mohou působit škody

Spadlo přes 50 mm srážek, déšť zvedl hladiny řek

Ve středu se u nás trvale a vydatně rozpršelo. Za 48 hodin spadlo většinou od 20 do 50 mm srážek, na jihozápadě a severovýchodě území to bylo lokálně i kolem 60 mm.

Na severovýchodě měly srážky spíše přívalový charakter. V bouřkách zde během necelé hodiny spadlo i kolem 40 mm srážek. Tak vydatné úhrny způsobily na několika místech přívalové povodně. Situace se navíc opakovala jak ve středu, tak i ve čtvrtek. Dvakrát tak přívalová povodeň zasáhla například obec Šilheřovice na Opavsku. Právě v okolí Opavy byla situace nejhorší a hasiči zde měli nejvíce výjezdů. Ve středu hasiči v Moravskoslezském kraji kvůli vydatným srážkám zasahovali hned ve 200 případů. Ještě horší situace byla v sousedním Polsku, kde v okolí města Raciborz přívalové povodně způsobily rozsáhlé škody (viz video).

Hladiny řek stouply také na jihozápadě. Zde stoupají řeky plošně. V Plzeňském a Jihočeském kraji několik toků hlásí 1. SPA, ojediněle i 2. SPA. Srážky v oblasti již slábnou nebo ustaly a řeky tak během dne budou kulminovat a postupně začnou klesat. V dalších dnech se očekávají přeháňky nebo občasný déšť, které již tak výrazné vzestupy toků nevyvolají. Květen u nás bude srážkově nadprůměrný. Již nyní velká část stanic hlásí běžný srážkový úhrn za celý měsíc (ten se v nižších polohách pohybuje kolem 70 mm).

Srážky
Srážkové úhrny 12.5.2021 (za 24 hodin) - nejvíce pršelo na jihozápadě, na severovýchodě se vyskytly lokální bouřky. Na jihu Moravy naopak vůbec nepršelo, zdroj: hydro.chmi.cz

Srážky
Srážkové úhrny 13.5.2021 (za 24 hodin) - nejvíce pršelo na jihozápadě a jihu, na severovýchodě se vyskytly lokální bouřky, zdroj: hydro.chmi.cz