Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

V průběhu příštího týdne se dočkáme deště, objevit se mohou i bouřky

Před námi je po dlouhé době srážkově bohatší období. Hned první den nového týdne sice bude opět slunečný, ale v úterý odpoledne se začne situace měnit. V Čechách se objeví první přeháňky nebo i bouřky. Ve středu již bude na celém území zataženo a občas musíme počítat s deštěm, na východě se ojediněle ještě mohou objevit bouřky. S místními přeháňkami musíme počítat také ve čtvrtek a v pátek. O víkendu budou postupně srážky ustávat a v dalším týdnu nás zřejmě opět čeká suché a slunečné počasí.

Důležitou otázkou je, kolik srážek v příštím týdnu spadne. Za celý týden modely v současné době očekávají od 10 do 50 mm srážek (nejčastější úhrn přitom očekávají kolem 20 mm). To je poměrně veliký rozptyl a souvisí s tím, že značné množství srážek spadne v přeháňkách, které jsou lokální záležitostí. Přesná lokalizace srážek je tak poněkud problematická a modely se na ní příliš neshodují (viz obrázky). Všechny modely ovšem očekávají, že na většině území alespoň 10 mm srážek za celý týden spadne.

Rozdílné budou i teploty. V pondělí naměříme denní maxima mezi 18 °C až 22 °C. V úterý se očekává 20 °C až 24 °C a půjde o nejteplejší den příštího týdne. V dalších dnech již teploty poklesnou na hodnoty kolem 15 °C. Nejchladnější bude zřejmě pátek s teplotami jen mezi 12 °C až 16 °C.

Srážky
Srážky za celý příští týden dle modelu GFS - ten očekává srážky většinou od 10 do 50 mm

Srážky
Srážky za celý příští týden dle modelu GEM - ten očekává srážky většinou od 5 do 30 mm