Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Na horách spadlo i přes 50 mm srážek

Po několika týdnech suššího počasí do Česka konečně dorazily vydatnější srážky. V průběhu včerejšího dne zapršelo na celém území. Nejméně srážek spadlo na Chebsku a především na jižní Moravě u hranic s Rakouskem, kde srážkové úhrny činily jen pár desetin milimetrů. Během dne přes naše území přešla squall line (bouřky formované do linie), v jejímž rámci se vyskytovaly slabší bouřky a déšť s úhrny kolem 10 mm. V souvislosti s vydatnějšími srážkami hlásili pár výjezdů také hasiči. Vydatnější srážky se vyskytly v horských oblastech na severu a severovýchodě našeho území, kde večer začalo pršet trvale. Déšť začal ustávat až dnes nad ránem. V Krkonoších a Jeseníkách spadlo za 24 hodin až přes 50 mm srážek. Největší srážkové úhrny hlásila stanice ČHMÚ Pomezní boudy (Horní Malá Úpa), kde spadlo 75 mm. Na Labské a Luční boudě spadlo necelých 60 mm srážek. Olivetská hora v Jizerských horách hlásí 50 mm srážek. Přes 50 mm srážek spadlo i na severu Jeseníků.

Neděle bude opět deštivá
Další vydatnější srážky do Česka dorazí o víkendu. V sobotu odpoledne bude od jihozápadu přibývat frontální oblačnost a zejména večer se přidají přeháňky nebo bouřky. Deštivá bude následně celá neděle.

Počasí
Úhrn srážek od včerejších 05:00 do dnešních 05:00 (za 24 hodin) - nejvíce srážek spadlo na horách na severu a severovýchodě území, zdroj: ČHMÚ