Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Beskydy hlásí nejvydatnější déšť roku, spadlo přes 130 mm srážek

Včera začalo na severu a severovýchodě vydatně pršet. Na severním návětří hor byly srážky navíc orograficky zesilovány vhodným prouděním. Kolem 60 mm za 24 hodin srážek spadlo na návětří Krkonoš a Jizerských hor. To zde vedlo k vzestupům hladin řek. Ostatně podobná situace zde nastala před týdnem (viz Na hřebenech Krkonoš spadlo přes 100 mm srážek). Další vydatný déšť byl hlášen z hřebenů Jeseníků, kde spadlo kolem 50 mm srážek. Zde povodí ovšem nebyla tak nasycená a toky nedosáhly na povodňové stupně.

Vůbec nejvydatnější srážky se vyskytly na návětří Beskyd, kde i nejvíce stouply hladiny řek (celá řada toků zde hlásí 1. SPA, ojediněle je měřen i 2. SPA). Na Lysé hoře spadlo za 24 hodin 130 mm srážek a vydatný déšť zde ještě stále doznívá. Úhrn za dnešní a včerejší den zde přesáhne 150 mm srážek. Jde tak o nejvydatnější déšť zaznamenaný letos na našem území. Na samotné Lysé hoře naposledy takto vydatně pršelo v červnu minulého roku. Vydatné deště v oblasti Beskyd potvrzuje i stanice ČHMÚ Nýdek, kde za 24 hodin spadlo 105 mm srážek. Necelých 90 mm potom hlásí Horní Lomná a Horní Bečva.

Srážky
Srážky od včerejších 8:00 do dnešních 8:00 (za 24 hodin) - nejvíce pršelo v Beskydech, kde spadlo i přes 100 mm srážek (část srážek spadla i mimo uvedené období), zdroj: hydro.chmi.cz

Vydatné srážky na severním návětří Beskyd budou ještě pokračovat dnes dopoledne. Odpoledne ale rychle ustanou. Situace na řekách se tak již výrazně nezhorší. Povodí jsou teď ovšem výrazně nasycená. V dalších dnech nás ovšem čeká suché počasí bez deště a situace se tak uklidní (například podle amerického modelu GFS nezaprší minimálně v následujících 7 dnech) .