Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Ve Frýdku-Místku spadlo 91 mm srážek, hasiči hlásili desítky výjezdů

Včera se v Moravskoslezském a Zlínském kraji vyskytovaly prudké přeháňky a bouřky. Ty postupovaly jen pomalu a na jednom místě se jich vyskytlo i několik. Díky tomu srážkové úhrny přesahovaly často 30 mm a ve výjimečných případech se blížily až 100 mm. Vůbec nejvíce srážek naměřila stanice ČHMÚ Frýdek-Místek (u vodní nádrže Olešná), kde spadlo za 12 hodin až 91,1 mm srážek. Druhý nejvyšší úhrn byl naměřen ve Valašském Meziříčí, kde spadlo 58,6 mm srážek.

Úhrny
Mapa srážek od včerejších 8:00 do dnešních 8:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Úhrny
Hodinové srážkové úhrny na stanici Frýdek-Místek za posledních 24 hodin, zdroj: hydro.chmi.cz

Hasiči v Moravskoslezském kraji hlásili včera přes 90 výjezdů kvůli odstraňování škod způsobených přívalovými dešti. Nejčastěji zasahovali na Frýdecko-Místecku (46x), v Ostravě (28x), na Novojičínsku (9x) a na Karvinsku (4x) a Opavsku (4x). Voda zaplavila například i parkoviště před obchodním centrem ve Frýdku-Místku. "Hasiči nejčastěji čerpali vodu ze sklepů a garáží, odstraňovali podmáčené stromy a dále šlo o odstraňování dalších nebezpečných stavů, tedy mimo jiné nánosů zeminy z mostků, podjezdů, kanálů. Tyto události se obešly bez zranění a větších škod," řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Místek
Voda zaplavila i parkoviště před obchodním centrem ve Frýdku-Místku (ČT - Události Ostrava), zdroj: facebook.com

Ještě více škod bouřky s přívalovými srážkami způsobily v posledních dnech na Slovensku a v Polsku. V dalších dnech již bouřky ustanou a po zbytek týdne se u nás vyskytovat nebudou. Další bouřky se hlavně na východě objeví zřejmě v pondělí.