Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Na velké části území spadlo přes 40 mm srážek

V pondělí při bouřkách vydatně pršelo v západní polovině Čech. V noci z úterý na středu vydatné srážky s úhrny až 30 mm zasáhly centrální pásmo Čech. V té samé oblasti a i ve východní polovině Čech znovu velmi vydatně pršelo v noci na dnešek, kdy často spadlo i přes 40 mm srážek. Vůbec nejvydatnější srážky hlásila stanice ČHMÚ Ktiš v okrese Prachatice, kde spadlo za poslední 3 dny 156,1 mm srážek (z toho 91,2 za posledních 24 hodin). V oblasti se vydatné srážky projevily bleskovou povodní na několika menších tocích.

Srážky
Srážky od včerejších 6:00 do dnešních 6:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Na vydatné srážky reagovaly i řeky v jiných oblastech. Povodí jsou totiž již extrémně nasycená a další vodu nevsakují. Nyní tak i úhrny pouze kolem 30 mm mohou vyvolat výrazné vzestupy hladin řek. Názorným příkladem může být povodí vodňanské Blanice nad nádrží Husinec. Od minulého víkendu zde ČHMÚ zaznamenal tři epizody, u kterých se průměrné úhrny srážek velmi podobají, přesto postupně vyvolávaly stálé větší kulminaci na řece (viz obrázek). Poslední srážková epizoda z noci ze středy na čtvrtek zvedla Blanici až na 3. stupeň povodňové aktivity (v obrázku není zahrnutá).

Průtok
Tři srážkové epizody a jejich vliv na průtok (modrá čára) na řece Blanici, zdroj: facebook.com

Dnes již srážky ustanou, ale zítra se v podobě přeháněk a bouřek vrátí. Nejsilnější budou ve východní polovině Čech a na Moravě a ve Slezsku. Doprovodí je přívalové srážky, kroupy i velmi silné nárazy větru.