Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Úvod týdne chladný a deštivý, potom návrat léta

V těchto dnech zažíváme nejdeštivější dny letošního léta. Také úvod příštího týdne bude deštivý, ale v průběhu týdne bude postupně srážek ubývat a vrátí se pravé letní počasí. Z podprůměrných teplot se tak rychle vrátí k průměrným až nadprůměrným.

Hned první den nového týdne přinese na většinu území opět déšť. Na obloze bude zataženo a občas bude pršet, místy i trvale a vydatně. Spadne většinou od 10 do 50 mm srážek. Nejvíce srážek spadne na jihu území, nejméně naopak na úplném západě Čech. Na severovýchodě může ojediněle i zabouřit. Nejvyšší denní teploty vystoupí většinou jen na 16 °C až 20 °C a budou tak výrazně podprůměrné.

Srážky
Očekávané srážky v pondělí v poledne - úhrny za 3 hodiny. Nad naším územím se stále bude udržovat mohutné srážkové pásmo, zdroj: ventusky.com

Úterní den začne opět podmračenou oblohou a občasným deštěm. Během dne bude od západu srážek ubývat a na západě Čech se později může ukázat i modrá obloha. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 17 °C až 21 °C. Stále tak půjde o podprůměrné teploty.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v úterý odpoledne vůči průměru 1981-2020 - nad naším územím bude pršet a tak teploty budou podprůměrné, v okolních zemí ale již budou nadprůměrné a v příštích dnech se oteplí i u nás, zdroj: ventusky.com

Zlepšovat se začne počasí ve středu. Na obloze bude polojasno až oblačno a přeháňky se objeví spíše ojediněle, častěji na východě území. Nejvyšší denní teploty zamíří na 22 °C až 26 °C. V nejteplejších oblastech tak opět zaznamenáme letní den.

Synoptická mapa
Synoptická situace ve středu odpoledne - frotnální rozhraní nad naším územím se začne pomalu rozpadat, ovlivŇovat bude ve středu ještě východ, kam může přinést přeháňky, zdroj: metoffice.gov.uk

Převážně polojasná obloha nás čeká ve čtvrtek i v pátek. Přeháňky nebo i bouřky se ve čtvrtek objeví ojediněle, v pátek zřejmě místy. Denní maxima už budou překračovat na většině území letních 26 °C. Letní teploty nabídne také víkend, ale stále se mohou objevovat přeháňky a bouřky. Jak časté budou, je ale zatím nejisté. V závěru týdne nelze vyloučit ani dosažení tropických 30 °C.