Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Začátek roku přinese déšť i sněžení, teploty budou průměrné

Začátek roku přinese počasí obvyklé pro úvod ledna. V nejbližších dnech ovšem musíme počítat s významnými rozdíly v počasí mezi západem a východem našeho území. Na západě se sněhové pokrývky dočkají i nížiny, naopak na východě bude přechodně pršet i ve středních polohách.

Dnes jsou ještě teploty vyrovnané, většinou mezi -1 °C až 4 °C. Zítra se ovšem na Moravě a ve Slezsku oteplí. Nejvyšší denní teploty zítra zamíří na -2 °C až 3 °C, na Moravě a ve Slezsku na 2 °C až 7 °C. K tomu bude na obloze většinou oblačno až zataženo. Jen na Moravě a ve Slezsku převládne místy polojasno.

Sněžení na západě i v nížinách
V neděli k nám dorazí srážky a jejich skupenství bude pestré. Padat bude déšť nebo déšť se sněhem, v polohách nad 600 m bude sněžit. Na západě Čech budou ovšem srážky sněhové ve všech polohách a sněhová pokrývka se zde bude tvořit i v nížinách. Sníh napadne v Plzeňském, Karlovarském a částečné i Ústeckém, Středočeském a Libereckém kraji. V ostatních krajích sníh napadne jen na horách. Půjde ale většinou jen o 1 až 5 cm sněhu. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 2 °C až 6 °C, na západě zůstanou kolem 0 °C. Noční teploty budou kolem bodu mrazu.

Teploty
Očekávané teploty v neděli odpoledne podle modelu ICON EU - v oblastech s teplotami kolem bodu mrazu se bude tvořit sněhová pokrývka, zdroj: ventusky.com

Srážky se u nás budou vyskytovat i na počátku příštího týdne a stále bude platit, že na západě budou sněhové i v nížinách. Jinde bude v polohách pod 600 m většinou pršet. Teploty budou stále od 0 °C na západě až po 6 °C na východě. Ve druhé polovině týdne se ovšem zřejmě ochladí a teploty na celém území zůstanou kolem bodu mrazu. Jak výrazné ochlazení bude, je ovšem zatím nejisté. Přijít může i další sněžení. Začátek roku se tak ponese ve znamení spíše zimního počasí. Teploty budou celkem odpovídat dlouhodobým průměrům pro toto období. Jen na východě budou přechodně nadprůměrné.

Sníh
Na horách bude v příštích dnech sněhu postupně přibývat, na západě napadne i v nížinách