Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

V novém týdnu k nám dorazí vydatný déšť, spadnout může i přes 50 mm

V tomto týdnu u nás vůbec nepršelo a říjen bude patřit mezi nejsušší za dobu měření. Na celé řadě stanic spadlo za celý měsíc jen kolem 10 mm srážek (průměr v nižších polohách je přitom 30 mm). Začátek listopadu naštěstí srážkovou bilanci vylepší. Před námi jsou v příštím týdnu i vydatnější srážky. Na řadě míst může za celý týden spadnout i přes 50 mm srážek, což jsou na listopad velmi vysoké úhrny. Již po prvním listopadovém týdnu bude jisté, že letošní listopad skončí na řadě míst jako srážkově nadprůměrný (běžný měsíční úhrn v listopadu činí v nižších polohách 30 mm).

Hned první srážky k nám dorazí v pondělí. Od západu bude přibývat oblačnosti a již dopoledne se rozprší v Karlovarském a Ústeckém kraji. Odpoledne se budou srážky rozšiřovat dále do Čech. V noci na úterý bude pršet na celém území. Během úterý budou srážky od západu opět ustávat a bude i ubývat oblačnosti. Na Moravě a ve Slezsku srážky ustanou ale až odpoledne. V této vlně srážek spadne většinou od 10 do 30 mm. V nejvyšších horských polohách nad 1300 m může v úterý ráno i sněžit. Nejvyšší denní teploty vystoupí v úterý na 7 °C až 11 °C, v Čechách až na 12 °C.

Srážky
Celkové srážkové úhrny do úterních 18:00 podle modelu ICON EU, zdroj: ventusky.com

Ve středu se srážky vyskytnou spíše jen ojediněle. Na obloze ale bude hodně oblačnosti a denní maxima budou kolem 10 °C. Další déšť k nám dorazí ve čtvrtek. Opět bude pršet na celém území a spadne dalších 10 až 40 mm srážek (nejvíce zřejmě v severozápadní polovině Čech). V západní polovině Čech začne postupně v polohách nad 1200 m sněžit. Hlavně na východě bude vát i čerstvý vítr.

V pátek srážky ustanou a o víkendu se zřejmě protrhá i oblačnost. V pátek budou denní maxima jen mezi 6 °C až 10 °C, o víkendu se oteplí na 8 °C až 12 °C. Před námi je srážkově výrazně nadprůměrný týden. Teplotně bude naopak průměrný.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny za příští týden podle modelu GFS, zdroj: ventusky.com

Srážky
Očekávané srážkové úhrny za příští týden podle modelu GEM, zdroj: ventusky.com