Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Před námi je deštivé počasí, v neděli bude pršet i vydatně

Duben v Česku skončí jako srážkově podprůměrný měsíc. Na většině míst spadlo jen kolem 60 % běžného množství srážek. Na přírodě se to ovšem příliš neprojevilo. Často padal sníh a i nízké teploty neumožňovaly větší výpar. Půda tak většinou zůstávala podmáčená a vlhká. Před námi je navíc deštivé počasí, které do přírody přinese další potřebnou vláhu.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

První vlna srážek už východ našeho území zasáhla v noci na dnešek. Na Moravě i bouřilo. Spadlo většinou od 1 do 10 mm srážek. Dnes během dne se další srážky neočekávají. Opět se od jihozápadu rozprší v noci na zítřek a zítra během dne budou srážky ustávat. Při této vlně srážek spadne od 1 do 15 mm srážek. V jihovýchodní polovině území se opět může objevit i bouřka. Ještě vydatnější srážky k nám dorazí v noci ze soboty na neděli. V neděli ráno již bude pršet na celém území a místy i vydatně. Během dne bude deštivé počasí pokračovat, ale postupně budou srážky slábnout a odpoledne místy ustanou úplně. Spadne většinou od 10 do 30 mm srážek. V Čechách na horách od 1100 m se objeví i sněžení.

Srážky - víkend
Očekávané srážkové úhrny za víkend (48 hodin) podle modelu ICON EU, zdroj: ventusky.com

V pondělí a v úterý už se déšť vyskytne jen ojediněle. Další srážky k nám dorazí při přechodu jednotlivých frontálních systému od středy. Před námi je tak srážkově bohatší počasí. Teploty budou hodně kolísat. Hlavně v neděli a v pondělí budou výrazně podprůměrné (denní maxima jen kolem 10 °C). V pondělí ráno na západě a v úterý i jinde se očekávají také četné přízemní mrazíky.