Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Severní Bahamy pustoší hurikán Dorian, vítr dosahuje téměř 300 km/h

Extrémně silný hurikán Dorian včera v plné síle zasáhl severní Bahamy (jako první ostrovy Abaco). Ostrovy zcela zpustošil. Menší ostrovy se dokonce ocitli téměř celé pod vodou. Hladina oceánu se totiž během hurikánu zvedla až o 6 metrů. Celkový rozsah škod zatím není přesně známý, neboť hurikán ještě ostrovy neopustil a nadále působí katastrofální škody. Již během prvních hodin ovšem zcela zlikvidoval tisíce domů, lámal stromy a odnášel zaparkovaná auta. Vítr těsně před příchodem hurikánu na pevninu dosahoval 295 km/h. To z hurikánu Dorian činí vůbec nejsilnější hurikán v Atlantiku během příchodu nad pevninu od nepojmenovaného hurikánu v roce 1935. Zároveň je Dorian vůbec nejsilnějším hurikánem v Atlantiku od hurikánu Wilma v roce 2005.

Aktuálně se oko hurikánu nachází nad ostrovem Grand Bahama a doprovází ho vítr o rychlosti 280 km/h. Stále se tak jedná o hurikán páté nejvyšší kategorie. V příštích minimálně 24 hodinách bude na severu Baham nadále působit extrémní škody. Již nyní je jisté, že na severu Baham půjde o totální devastaci infrastruktury. Aktuální poloha hurikánu je patrná na Ventusky.

V průběhu zítřka začne hurikán ovlivňovat také východní pobřeží Floridy a bude se podél pobřeží přesouvat na sever. Stále ovšem panuje nejistota toho, jak daleko zůstane od pobřeží.

Na sociálních sítí se objevují první záběry lidí, kteří na Bahamách zůstali a v oku hurikánu (kde je slabší vítr) natáčejí škody (viz níže).