Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Druhá polovina dubna nejchladnější od roku 1991

Zítra začne květen a teploty pomalu porostou. V úvodu května se budou odpolední teploty pohybovat většinou kolem 15 °C. Stále se sice jedná o podprůměrné hodnoty, ale již ne tak výrazně jako v uplynulých dnech. První polovina dubna byla však výrazně nadprůměrná. Teploty se dokonce dostaly až na letních 25 °C. Mnohem větší extrém v kontrastu uplynulých let ovšem přišel ve druhé polovině měsíce, kdy u nás panovaly výrazně podprůměrné teploty a na řadě míst napadl sníh. Na řadě stanic je letošní druhá polovina dubna nejchladnější od roku 1991. Na meteorologické stanici Milešovka, kde se počasí sleduje již přes 100 let, letošní druhá polovina dubna má průměrnou teplotu 2,1 °C. Podobně chladná zde byla druhá polovina dubna v roce 1991 a 1982. Chladnější se zde vyskytla v roce 1981, kdy průměrná teplota klesla až na 1,4 °C. Ještě o poznání chladnější druhé poloviny dubna se zde vyskytovaly v první polovině 20. století. V roce 1917 se na Milešovce pravidelně vyskytovaly dokonce ledové dny.

Podobná situace jako na Milešovce nastala také v Praze. Podobně chladná druhá polovina dubna se zde vyskytla v roce 1991 a chladněji bylo v roce 1981. Na Moravě na některých stanicích letošní druhá polovina dubna roky 1981 a 1991 dokonce překonává. Stalo se tak například v Holešově na Kroměřížsku. Podobná situace nastala také na šumavském Churáňově. Na většině stanic u nás ovšem je druhá polovina dubna podobně chladná jako v roce 1991 a chladnější se vyskytla naposledy v roce 1981. Tak pozdní projev zimního počasí se u nás z pohledu teploty objeví jen jednou za 20 let.

Tip: Archiv počasí - historické záznamy o počasí v Česku

Teploty
Teploty v průběhu dubna v Praze, graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu měsíce, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den - ve druhé polovině dubna často dlouhodobý průměr minimálních teplot odpovídal maximální teplotě naměřené v daný den.