Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Letošní duben byl třetí nejchladnější za posledních 30 let

Letošní duben byl teplotně výrazně podprůměrný. Na horách opakovaně sněžilo a přechodně se sněhové vločky objevily i mimo hory. Zatímco v březnu byla po teplé zimě vegetace výrazně napřed, v dubnu svůj rozvoj výrazně zpomalila a nyní odpovídá kalendáři. Průměrná teplota se v dubnu v nižších polohách pohybovala jen kolem necelých 7 °C. Běžně se přitom v dubnu pohybuje kolem 9 °C. Letošní duben byl tak o něco málo přes 2 °C chladnější, než je obvyklé. To je přitom výrazná odchylka. Letošní duben celkově skončil jako třetí nejchladnější za posledních 30 let. Ještě chladnější duben se u nás v posledních 30 letech vyskytl v roce 2021 a 1997.

Duben
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu měsíce v Praze Libuši, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den, zdroj: in-pocasi.cz

Chladné dubny jsme zaznamenali také v roce 1982, 1980, 1977 a 1973. Za posledních 50 let ten letošní patří mezi deset nejchladnějších. Za posledních 50 let se tak jedná o mimořádný měsíc. Pokud ovšem vyhodnotíme data z nejdéle měřící stanice u nás v Praze Klementinum, tak mimořádné hodnoty již nezískáme. Zde se počasí sleduje již od roku 1775. Letošní duben se zde umístil na 75. příčce z celkem 247 hodnocených dubnů.

Zajímavostí je, že jde již o třetí teplotně podprůměrný duben v řadě za sebou. Největší odchylku jsme zaznamenali v roce 2021 a potom v letošním roce a jen s malým rozdílem v předminulém roce. V minulém roce se u nás vyskytl jediný výrazně podprůměrný měsíc a tím byl právě duben. Letos se zatím situace opakuje. Naopak před rokem 2021 jsme zažívali sérii teplotně výrazně nadprůměrných dubnů. Ten v roce 2018 byl dokonce nejteplejší v historii měření a vyskytly se i tropické teploty.

Duben
Nejteplejší duben v historii měření se u nás vyskytl v roce 2018 - takto vypadala denní maxima a minima na stanici v Praze - Libuši, zdroj: in-pocasi.cz

Srážkově byl letošní duben výrazně nadprůměrný (nejvíce na jihu a východě Čech a západě Moravy. V polovině měsíce řada řek dosáhla i na povodňové stupně (viz článek).