Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Prázdninové počasí v Evropě

Zatímco v minulém měsíci bylo v severní Evropě mnohdy tepleji než ve střední (V Laponsku je 30 °C), v tomto měsíci se počasí vrátilo k normálu. Evropa po delší době zažívá vyrovnané počasí. Nejchladněji je na severu (do 20 °C). Čím více směřujete k jihu, tím je tepleji. Ve Španělsku ve vnitrozemí se teploty šplhají na 35 °C. Vysoké teploty v posledních dnech zažívaly Britské ostrovy. V jižních částech se teploty šplhaly k 30 °C, což je zde výrazně nadprůměrná hodnota. Dnes se zde přechodně ochladilo na příjemných 25 °C, ale vysoké teploty se vrátí. Poměrně vyrovnané jsou i teploty Středozemního moře. Většinou se pohybují kolem 25 °C. Bouřky z tepla se vyskytují především na horách v Itálii, ve Španělsku a ve Francii. Ojediněle je doprovází přívalové srážky a kroupy.

V dalších dnech se oteplí, Evropu čekají tropy
Horký vzduch nad Španělskem se začne v dalších dnech postupně rozšiřovat více do Evropy. Hranice, kde začínají tropické teploty, se posune více na sever. Na jihozápadě Francie se již zítra začnou teploty šplhat k 37 °C. Horko zasáhne i Londýn, kde v úvodu příštího týdne teploty překročí 31 °C. V úterý budou vedra v západní Evropě vrcholit. V Paříži teploty vystoupí na 36 °C a kolem 34 °C bude v západním Německu. U nás se příliv horkého vzduchu projeví hlavně ke konci týdne. V první polovině týdne zůstanou nejvyšší teploty do 31 °C.

Teploty
Dnešní teploty v Evropě oproti minulým měsícům nepřekvapí - na jihu je nejtepleji, na severu nejchladněji. Zdroj: Meteoblue