Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Evropa hlásí rekordní teploty a tornáda

V posledních dnech Evropa zažívá nezvyklé počasí. V minulém týdnu rekordně vysoké teploty hlásilo Španělsko. V regionech na jihu a jihovýchodě Pyrenejského poloostrova (Andalusie, Murcie a Valencie) teploty na mnohých místech překročily tropických 30 °C. Ve středu 16. října se ve Valencii na letišti Aeropuerto teplota vyšplhala až na 34,3 °C. Jednalo se o nejvyšší říjnovou teplotou změřenou na této stanici v historii jejího měření od roku 1966.

O víkendu se postupně teplý vzduch rozšířil do západní i střední Evropy. V Česku byly včera překonány rekordy na čtvrtině meteorologických stanic. Na jihu Moravy bylo téměř 23 °C. Ještě tepleji dnes bylo na jihu Německa, kde se teploty zastavily až na 24 °C. Letní teploty dnes zaznamenali na severovýchodě Francie. V samotné Paříži byly teploty kolem 23 °C.

Na severu Francie nejméně 5 tornád
Vysoké teploty na severu Francie dnes večer ukončila studená fronta a s ní spojené bouřky. Silnější bouřky se ovšem ve Francii vyskytly v neděli, při nichž se na úplném severu Francie vytvořilo nejméně 5 tornád. Nejhorší byla situace u města Bailleul, kde tornádo v 19:15 dosáhlo síly F2. Několik domů v oblasti bylo zcela zničeno. Bez proudu se ocitlo přes tisíc domácností.

Tip: Aktuální teplotní mapa Evropy


Tornádo u města Bray-sur-Somme 20.10.2013