Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Bouře Francis přinese větrné počasí, ve vyšších polohách naměříme nárazy až 90 km/h

Včera se v Atlantiku prohloubila tlaková níže Francis, která dnes přináší silný vítr a vydatné srážky nad Britské ostrovy. Zítra se její střed přesune nad Severní moře a postupně nad Dánsko. Tím částečně ovlivní i počasí u nás. Srážky k nám sice nepřinese (ty zůstanou severně od našich hranic), ale projeví se větrným počasím.

Zítra dopoledne začne nejdříve v Čechách zesilovat jihozápadní až západní vítr. Odpoledne zesílí i na Moravě a ve Slezsku. V nárazech dosáhne většinou 60 až 80 km/h, ve vyšších polohách především na západě a severu Čech až 90 km/h. Nejsilnější vítr se očekává v Karlovarském kraji. Na konec srpna půjde o nezvykle silný vítr, který již může působit škody v podobě pádu stromů. Tůry do přírody tak zítra odložte. S čerstvým větrem u nás musíme počítat i ve čtvrtek. Nárazy už ale budou slabší, většinou kolem 50 km/h. V pátek se vítr utiší.

Silný vítr sníží také pocitovou teplotu. Zítra sice naměříme denní maxima mezi 23 °C až 27 °C, na Moravě a ve Slezsku 26 °C až 30 °C, ale pocitově bude o 5 °C až 10 °C chladněji. Ve čtvrtek se potom denní maxima sníží i na teploměru, naměříme jen 20 °C až 24 °C. Teplejší počasí se opět vrátí v pátek.

Vítr
Očekávané maximální nárazy větru zítra během dne - hlavně v Karlovarském kraji budou ve vyšších polohách dosahovat až 90 km/h, zdroj: ventusky.com