Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně slunečno, hlavně na jihozápadě více oblačnosti a ojediněle přeháňky

Počasí bude hodně proměnlivé, přes naše území přejde několik front

V novém týdnu nás čeká nestabilní počasí s přechodem několika frontálních systémů. Srážkově tak bude týden nadprůměrný. Teploty budou kolísat od normálních až po nadprůměrné hodnoty. Hlavně úterý také bude větrné. Sníh se na horách objeví v závěru týdne.

První fronta (teplá) přejde hned v pondělí. Na obloze bude oblačno až zataženo, během dne se od západu přidá trvalý déšť (na hřebenech hor zpočátku sněžení). Ráno se místy vyskytnou mlhy, ojediněle i mrznoucí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 °C až 8 °C, večer se ale na jihozápadě Čech oteplí až na 11 °C.

Mapa
Synoptická situace v pondělí v poledne - přes naše úzrmí bude přecházet teplá fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

V úterý se čeká oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Ojediněle, na horách místy, se vyskytnou přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 9 °C až 13 °C, na jihovýchodě až na 14 °C. Pocitovou teplotu ale sníží čerstvý vítr s nárazy kolem 60 km/h, na horách až 80 km/h.

Vítr
Očekávané maximální nárazy větru za úterý - na řadě míst dosáhnou hodnot kolem 60 km/h, zdroj: ventusky.com

Středa opět přinese časté srážky. Na většině území bude oblačno až zataženo s přeháňkami nebo občasným deštěm. Vítr bude stále čerstvý. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 7 °C až 11 °C. Ve čtvrtek přeháněk o něco ubude, ale stále se místy vyskytnou. Teploty vystoupí na 6 °C až 10 °C.

V pátek počasí u nás zřejmě ovlivní studená fronta, která přinese déšť a od severozápadu ochlazení s poklesem hranice sněžení až do poloh kolem 600 metrů. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 5 °C až 9 °C, ale od severozápadu se bude ochlazovat.

Víkend přinese v sobotu přeháňky, na horách sněhové. V neděli potom budou srážky zřejmě častější a opět se oteplí. V sobotu bude kolem 7 °C, v neděli zřejmě i přes 10 °C. Počasí tak bude hodně nestabilní.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny v novém týdnu - na horách může spadnout i 50 mm srážek, jinde to bude od 10 do 30 mm, zdroj: ventusky.com