Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Hurikán Hilary se blíží k USA, některé oblasti poprvé v historii vydaly varování před tropickou bouří

Letošní hurikánová sezóna v Pacifiku je na rozdíl od té v Atlantiku zatím podstatně živější. V první polovině srpna zaměstnával meteorology v oblasti Havajských ostrovů silný hurikán Dora, který mimochodem přispěl k silným větrům vedoucím ke katastrofálním požárům na ostrově Maui. Aktuálně pak kolem Kalifornského poloostrova k severu postupuje hurikán Hilary.

Satelitní snímek
V pátek dosáhl hurikán Hilary 4. stupně Saffirovy-Simpsonovy stupnice, zdroj: rammb-slider.cira.colostate.edu

Hilary už má vrchol své síly za sebou – v pátek dosáhl 4. kategorie z pětidílné Saffirovy a Simpsonovy stupnice, kdy rychlosti větru přesáhly 230 km/h. Jde o už 4. hurikán letošní sezóny v Pacifiku, který dosáhl stadia silného hurikánu (v angličtině major hurricane, který dosáhne 3. až 5. kategorie zmíněné stupnice). Zesílení hurikánu Hilary pomohla jak nadprůměrně teplá voda východního Pacifiku (i v souvislosti s jevem El Niño), která dosahuje 28 až 31 stupňů, tak i vhodné podmínky v atmosféře včetně příznivé fáze tzv. Maddenovy-Julianovy oscilace.

Hurikán
Aktuální poloha a očekávaný postup hurikánu Hilary, zdroj: noaa.gov

Během soboty hurikán Hilary začal slábnout, a to v oblasti západně od Kalifornského poloostrova, a to i díky podstatně chladnější mořské vodě u centrální části tohoto poloostrova. Poloostrov samotný už přitom hurikán zasáhl svou oblačností, vydatnými srážkami i silným větrem. Do nedělního rána Hilary dál zeslábl na 1. stupeň s rychlostmi větru kolem 145 km/h a nárazy kolem 180 km/h. Během neděle (lokálního, pacifického, času) postoupí Hilary nad severozápadní oblasti poloostrova, na pevninu by její střed měl dorazit v oblasti Tijuany u hranic Mexika s USA během odpoledne. Do večera se pak přesune nad jižní Kalifornii (tedy Spojené státy americké), kdy vlivem postupu nad pevninou zeslábne do stadia tropické bouře. V noci na pondělí pak už jako tropická deprese zasáhne i sousední stát Nevadu. I když bude slábnout, můžou nárazy větru v oblasti San Diega dosahovat kolem 90 km/h a způsobit určité škody. Pro pobřežní oblasti od San Diega po regiony západně od Los Angeles bylo poprvé v historii vydáno varování před tropickou bouří, a to pobočkou Národní meteorologické služby v San Diegu (tato varování se vydávají od poloviny minulého století)!

Hlavním rizikem, který v souvislosti s Hilary v jihozápadních oblastech USA hrozí, jsou ale vydatné deště a v jejich důsledku i rychlé povodně přívalového typu, bahnotoky a zejména v horských oblastech sesuvy půdy. Pro pouštní oblasti na jihu Kalifornie byla vydána výstraha varující před vysokým rizikem výskytu přívalových dešťů s úhrny 70 až 150 mm, v horských oblastech izolovaně až 250 mm. S ohledem na velmi suché oblasti jde o opravdu mimořádnou intenzitu srážek – v některých místech může za pouhý den napršet tolik, co obvykle spadne za 1 až 2 roky! Z klimatologického pohledu může jít až o 100leté srážky (tedy takové, které se v dlouhodobém průměru vyskytnou jednou za 100 let). V Nevadě bude v případě naplnění předpovědi úhrnu srážek pro oblast Mount Charleston (přes 178 mm) překonán absolutní 24hodinový rekord. A i když by nedošlo k překonání tohoto 24hodinového úhrnu, půjde pro Nevadu nejspíš o nejdeštivější tropickou cyklónu (a podobně i pro Idaho a Oregon).

Srážky
Očekáváné množství srážek od neděle 8:00 SELČ do úterý 14:00 SELČ v palcích (1 inch = 25, 4 mm, 6 palců = 152,4 mm, zdroj: nhc.noaa.gov

Bouřky
Očekávané riziko výskytu dešťů vedoucích k přívalovým povodním (fialově je znázorněno vysoké riziko) pro období od nedělního do pondělního poledne (světového času), zdroj: wpc.ncep.noaa.gov

Velké nebezpečí představuje fakt, že jindy suchá koryta se můžou rychle naplnit vodou přívalových povodní, která tak může ohrozit zejména lidi žijící ve stanech v blízkosti jejich břehů. To se týká zejména údolí Las Vegas. K lidem, často bez domova, se navíc tyto informace nemusejí včas dostat. Celkově se jedná o událost, která jde daleko za zkušenosti a očekávaní tamních obyvatel. Velké škody se očekávají taky na infrastruktuře v oblasti Údolí smrti, kde by mohlo spadnout přes 50 mm (roční úhrn je přitom 56 mm), což povede k rychlým povodním, proto byla část tamního národního parku uzavřena. Ostatně o výjimečnosti dopadů očekávaných srážek svědčí i nezvyklý krok předpovědního centra – a sice vydání výhledu „vysokého rizika“ výskytu přívalových povodní v důsledku prudkých dešťů pro části Kalifornie a Nevady.

I když Hilary v oblasti Nevady začátkem týdne jako tropická deprese zanikne, vlhkost původem z tropických oblastí s ní související pronikne dále na sever do států Idaho, Oregon a Montana a následně dokonce do kanadských provincií Britská Kolumbie a Alberta. Tam by mohla přinést alespoň částečnou úlevu od lesních požárů, i když srážkové úhrny většinou nepřesáhnou 20 mm. Pokud se předpovědi naplní, půjde každopádně o mimořádnou událost, neboť do této části Kanady se vlhkost související se zbytky tropických cyklón prakticky nedostává.