Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Západní Evropu sevřela mimořádná horka, Londýn hlásí po poledni přes 40 °C

Vlna veder na západě Evropy vyvrcholila dnes a včera zcela nevídanými teplotami. Vůbec nejpostiženější je Francie, Britské ostrovy a dnes i země Beneluxu. Včera nový absolutní rekord za dobu měření ohlásil Wales, kde bylo 37,1 °C. Hodnota tak překonala původní maximum z roku 1990 téměř o 2 °C. Také v Irsku teplota vystoupila na neobvyklých 33,1 °C. Zde ovšem oficiální absolutní rekord z roku 1887 odolal. Tehdy tu bylo 33,3 °C. Podle mnohých jde ovšem o nepřesně změřenou hodnotu.

Mnoho absolutních rekordů jednotlivých stanic padlo včera i na severu Francie (zde ovšem nešlo o národní absolutní rekordy, ale jen regionální). Například v Brestu byl původní absolutní rekord 35,1 °C. Včera tam ale naměřili rovnou 39,3 °C, tedy o 4,2 °C více, než činí absolutní rekord za dobu měření.

Rekordy
Stanice s překonanými rekordy maximálních teplot dne 18.7.2022 - kolečkem s křížkem jsou označeny stanice s překonáním absolutního rekordu pro danou stanici, fialovým měsíčního rekordu, červeným denního a oranžovým je znázorněno vyrovnání denního rekordu, zdroj: coolwx.com

Zajímavý teplotní rekord v noci z neděle na pondělí padl také na letišti v Nice u moře. V noci tu teplota neklesla pod 27,5 °C (nicematin.com), což je rekordní hodnota do konce července (nikdy tu tak vysoké noční minimum tak brzo během léta naměřeno nebylo). V celoročním srovnání (se zahrnutím srpna) jde potom o pátou nejvyšší hodnotu nočního minima. Na stanici se přitom měří již od roku 1942. Překonání tohoto rekordu ovlivňuje i to, že je Středozemní moře v téhle oblasti extrémně teplé. Prohřálo se až na 28 °C, což je v této oblasti v červenci nevídané.

Dnes vedra ještě více zesílila na severu Francie a v Anglii. Již noc z pondělí na úterý dala najevo, že jde o mimořádnou vlnu veder. Na některých místech Anglie v noci teplota nepoklesla pod 25 °C. Minimální teploty byly například 25,9 °C v Emley Moor a 25,8 °C v Kenley. Dosavadní rekord nejvyššího minima byl přitom pouhých 23,9 °C ze 3. srpna 1990. Dnes během dne potom v Anglii padl i absolutní rekord. Jeho přesná hodnota ještě není známá, neboť teploty stále stoupají. Ve 12:50 ovšem na letišti Heathrow v Londýně teploty vystoupila na 40,2 °C (Met Office). Výrazně tak bude překonán dosavadní absolutní rekord pro Anglii 38,7 °C ze dne 25. července 2019 z Cambridge Botanic Garden. Přístrojová měření teploty se přitom v Anglii provádí již přes 200 let. Rekordní vedra v Anglii způsobují značné problémy v podobě zastavené železniční dopravy, zavřených škol i pracovišť. Většina lidí zde navíc v mírném klimatu nemá klimatizaci.

Teploty
Očekávané teploty na západě Evropy dnes v 17:00 - na severu Francie, v Anglii a Beneluxu se čeká až 40 °C, zdroj: ventusky.com