Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Teploty v Číně i USA přesahují extrémních 50 °C, padají absolutní teplotní rekordy

Po skončení jevu La Niña v Pacifiku a následném nástupu opačné fáze El Niño bylo zřejmé, že dodatečné oteplení atmosféry povede k výskytu teplotních rekordů. K nim přispívají i rekordně teplá moře, především Atlantský oceán nebo severozápadní Pacifik. Zatímco ve střední Evropě jsme zatím zažili jen jeden skutečně extrémně teplý den, minulou sobotu (a to ještě jen na části území), v jiných oblastech světa mají teplotní rekordy poněkud jinou podobu.

Asijským rekordmanem se o víkendu stala Čína. Ta sice zažívá vlny veder tento rok opakovaně, teď se ale soustředily na severozápad země a dosáhly nové úrovně. Nedělní maxima totiž na pěti stanicích přesáhly 50 °C, což je situace, která se ještě nikdy nestala. A nejen to, na automatické stanici Sanbao v provincii Sin-Ťiang maximum vyšplhalo až na 52,2 °C. A to je nejvyšší změřená teplota v Číně za celou historii pozorování! Tento rekord přitom přichází jen půl roku poté, co země zažila rekord opačný – 22. ledna klesla teplota ve městě Jingtao na severovýchodě země na -53 °C. Tedy rozdíl teploty přes 105 stupňů během jediného roku!

Rekordy
Absolutní čínské minimum a maximum od sebe dělí jen půl roku, zdroj: Nahel Belgherze, zdroj: twitter.com

Vraťme se ale k nedělnímu rekordu, oproti dosavadnímu absolutnímu maximu jde o hodnotu vyšší o 1,7 °C, což je v případě tak velké země, jako je Čína, překročení opravdu výrazné. Stanice Sanbao se nachází na zeměpisné šířce 43 ° severní polokoule, což mimo jiné znamená i nový celosvětový rekord pro oblasti severně od 40. rovnoběžky! Příčinou těchto rekordně vysokých teplot je mimořádně teplý vzduch, který se v oblasti mohutného hřebene vysokého tlaku vzduchu při slunečném počasí intenzivně prohřívá. K vysoké hodnotě ale samozřejmě přispívá i vhodná konfigurace terénu v okolí stanice, která leží v Turfanské proláklině dosahující hloubky až 154 pod hladinou moře (stanice samotná ale leží výš). Jinými slovy jde o konfiguraci, které poněkud připomíná americké Údolí smrti, které leží na zhruba 36. rovnoběžce, a ve kterém byla zaznamenána dosud nejvyšší spolehlivě změřená rekordní teplota na naší planetě (54,4 °C).

Mimochodem světový rekord z USA se o víkendu rovněž ocitl v ohrožení. Jihozápad Spojených států amerických totiž zažívá mimořádně intenzivní vlnu veder. A ta vyvrcholila právě během víkendu. Teplota v Údolí smrti vyšplhala nakonec na 53,3 °C, což sice nevedlo k překonání rekordu (ten činí 56,7 °C), přesto jde o hodnotu mimořádně vysokou. Absolutní rekordy ale byly vyrovnány nebo dokonce padly na několika stanicích v Arizoně, Nevadě, Utahu i Kalifornii. Pár desetin k dosažení nových absolutních rekordů chybělo v Las Vegas nebo Salt Lake City.

Teplota
Jihozápad USA zažívá vlnu veder – očekávaná pondělní maxima často překročí 40 °C, zdroj: ventusky.com

Teplota
Americká povětrnostní služba předpovídá pro vybraná města v Arizoně v tomto týdnu teploty na úrovni rekordně vysokých maxim i minim (červeně předpovidané teploty ve °F, růžově rekordní maxima za dobu pozorování pro daný den ve °F), zdroj: NWS Phoenix

Horko je v oblasti už několik týdnů, například arizonský Tuscon má za sebou nejteplejší první polovinu července v historii pozorování s průměrnou teplotou 34,6 °C. Phoenix zažil už 17 dnů v řadě s maximem přes 47 °C, přičemž i následující 4 dny budou podobně horké, město tak nejspíš čeká nejdelší taková řada dnů a zřejmě i nejteplejší týden v historii měření. Mimochodem, horké jsou i noci s minimy kolem 32-35 °C! V této souvislosti se objevila i zajímavá studie týkající se dopadu případného blackoutu v období horka na tamní obyvatele – bez klimatizace by totiž až jejich polovině (tedy zhruba 800 tisícům) hrozil kolaps horkem. Což snad nenastane, neboť nadprůměrně teplé počasí s teplotami v blízkosti rekordů bude na jihozápadě Spojených států amerických, ale i v severním Mexiku pokračovat zřejmě celý tento týden.