Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Na horách připadlo až 30 cm sněhu, hlavně na severu

Po víkendové oblevě včera začalo na horách opět hustě sněžit. Výška nového sněhu v horských oblastech se pohybuje za dva dny většinou od 15 do 30 cm sněhu. Nejvíce nového sněhu připadlo na severních pohraničních horách. V Jeseníkách, Krkonoších a Jizerských horách přírůstek nového sněhu často činí právě 30 cm. Významně se tak zlepšily podmínky pro lyžování. Zachráněn je také známý závod Jizerská padesátka, který začíná tento pátek. V Jizerských horách přitom ve vyšších partiích aktuálně leží až 40 cm prašanu. Ještě o víkendu zde přitom bylo jen do 10 cm tvrdého a mokrého sněhu, což ohrožovalo start závodu.

Ze středních poloh nejvíce sněhu dnes ráno leželo v Libereckém kraji. Zde je od 5 do 15 cm sněhu. V nižších polohách napadl většinou jen poprašek sněhu, který rychle roztál.

Dnes odpoledne budou sněhové přeháňky ustávat. Zítra odpoledne, v noci ze čtvrtka na pátek a v pátek dopoledne se očekávají srážky v severovýchodní části Česka. V nižších polohách postupně přejdou do deště, ale na horách bude sněžit. V Krkonoších, Jizerských horách, Orlických horách, Jeseníkách a Beskydech ještě napadne 5 až 15 cm sněhu. O víkendu srážky ustanou a začne se oteplovat. Sníh začne opět tát i na horách. Sněžení a mrazy se na hory vrátí příští týden v úterý.

Počasí
Množství srážek od včerejších 8:00 do dnešních 8:00 (1 mm srážek odpovídá přibližně 1 cm sněhu) - na horách výhradně sněžilo a hlavně na těch severních připadlo až 30 cm sněhu, zdroj: ČHMÚ