Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně méně srážek a místy i slunečno

Rekordní hurikán Sandy děsí USA

Život na východním pobřeží USA dnes zcela ovládl strach z příchodu jednoho z nejmohutnějších hurikánů v dějinách USA. Oko hurikánu Sandy leží v současné době přes 300 km od pobřeží. Pohybuje se jen pomalu (rychlostí 28 km/h) a na pobřeží USA se dostane v noci na zítřek místního času (zítra ráno našeho času).

Hurikán první kategorie, i přesto ničivý
Sandy nyní dosahuje hurikánu první kategorie (z 5 kategorií, kde poslední je nejsilnější). Rychlost větru se pohybuje kolem 144 km/h. Nejedná se tedy o nejsilnější hurikán, i tak se ovšem očekávají obrovské škody. To je způsobeno několika faktory, které se v případě této bouře spojily. Hurikán zasáhne nejosídlenější části USA (Filadelfie, New York či Washington). Nad pevninou se navíc stane hlubokou zimní tlakovou níží (943 hPa). Přinese tak nejen vydatné deště a silný vítr, ale do vnitrozemí i přívaly sněhu (napadne až kolem 60 cm sněhu). Další rozvoj této hluboké tlakové níže podpoří velký teplotní kontrast mezi po létě ještě prohřátým Atlantikem a již chladnoucí pevninou. Hurikán je jedním z nejrozsáhlejších v historii USA. Bouře ovlivní život až 50 milionů Američanů. Proto se úřady připravují na obrovské škody.

Život se zastavil
Uzavřena dnes byla Newyorská burza (takto mimořádně poprvé od 11. září 2001). Evakuovány byly statisíce lidí. Školy, divadla a mnohé obchody byly uzavřeny. Kolabuje doprava, letiště zrušila lety. Život na východním pobřeží je zcela ochromen. Čekají se záplavy, výpadky proudu, poničené budovy, pády stromů a ve vnitrozemí metrové závěje.

Tip: Aktuální satelitní snímky

Aktuální poloha a předpověď postupu hurikánu na mapě



Vývoj hurikánu Sandy na satelitních snímcích od 26.10. do dnešního dne