Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hodně oblačnosti, v severní polovině území postupně slunečno

Hurikán Beryl dosáhl 4. kategorie, tak silný hurikán se objevil rekordně brzy

První hurikán tohoto roku vznikl během uplynulého víkendu na jihozápadě tropického severního Atlantiku. Jmenuje se Beryl a během pouhých 24 hodin zesílil ze stadia tropické bouře na 4. stupeň Saffirovy-Simpsonovy stupnice s rychlostmi větru přes 212 kilometrů za hodinu. K tak rychlému zesílení v případě Atlantiku došlo jen 6krát od začátku pozorování. Beryl se navíc stal nejdřívějším atlantickým hurikánem 4. stupně v historii – rekord dosud držel hurikán Dennis, který 4. kategorie dosáhl 8. července v mimořádně aktivní sezóně 2005. Dodejme, že v dlouhodobém průměru se tak silný hurikán objevuje dokonce až 1. září!

Teplota
Silný hurikán Beryl míří do Karibiku, koncem týdne by mohl zasáhnout i střední Ameriku. Ansámblová předpověď trajektorie a hodnoty tlaku v centru hurikánu, zdroj: tropicaltidbits.com

Rapidnímu zesílení hurikánu napomohlo jednak rekordně teplé moře v oblasti, nad kterou postupuje (teplota vody dosahuje 29 °C), ale i vhodné podmínky v atmosféře, jako je malý střih větru a vysoká vlhkost spodních vrstev atmosféry. Beryl v noci na dnešek přechodně mírně zeslábl na 3. kategorii, došlo totiž ke zhroucení stěny oka hurikány a tvorby nové ve větší vzdálenosti od jeho středu. Tento proces byl ale ukonče v pondělí dopoledne a v následujících hodinách může opět mírně zesílit. Současně se zvětšila plocha se silným větrem. V pondělí v poledne se rychlosti větru v blízkosti středu pohybovaly kolem 195 km/h a tlak vzduchu v centru Beryla klesl na 965 hPa.

Ať už Beryl zesílí na čtvrtý stupeň nebo zůstane na stupni třetím, zůstává nebezpečným silným hurikánem. Během pondělního odpoledne a večera (našeho času) přejde přes Návětrné ostrovy Malých Antil na východě Karibiku, přičemž potenciálně největší nebezpečí hrozí na Grenadě a Svatém Vincentu a Grenadinách. Nicméně hurikán se výrazně projevuje nebo projeví i na Barbadosu, Tobagu a Svaté Lucii. Jde sice o ostrovy, které jsou na hurikány zvyklé, méně často ale pociťují dopady takto silných hurikánů.

Srážky
Suma srážek v následující 5 dnech, které by měl přinést hurikán Beryl (patrný je pás srážek), zdroj: ventusky.com

Zejména v blízkosti středu hurikánu je nutné počítat s až katastrofálními dopady a škodami způsobenými orkánem. Nárazy větru můžou být zhruba o třetinu silnější v kopcovitých a horských oblastech. Dalším rizikem je prudký déšť, které by lokálně mohl přinést 150 až 250 litrů vody na metr čtvereční, což zejména v kopcovitých oblastech může vést k rychlým povodním. Vzhledem k poměrně rychlému postupu by ale toto riziko nemělo být tak závažné. A pobřežní oblasti pak ohrozí vzduté moře, kdy hladina může stoupnout o více než dva a půl metru nad normální úroveň.

Z Návětrných ostrovů Beryl zamíří poměrně rychle dále k západu až severozápadu do Karibiku. Modely počítají s jeho pozvolným slábnutím, přesto stále jako hurikán může v polovině týdne zasáhnout Jamajku, začátkem víkendu pak i střední Ameriku v oblasti Yucatánu a okolí. Některé modely ale nevylučují stočení dráhy Beryla do oblasti Mexického zálivu, a pak by mohl případně zasáhnout i USA, ale na konkrétní detaily je ještě příliš brzy.

Teplota
Hurikán Beryl postupuje přes oblast s rekordně teplou mořskou vodou, zdroj: x.com

A nad středním Atlantikem se v mezičase vytvořil shluk bouří, u kterého je poměrně vysoká pravděpodobnost, že by se v příštích dnech mohl postupně stát další tropickou bouří. Což vyvolává jisté reminiscence na rok 2005 – tehdy se totiž po stopách hurikánu Dennis vydal hurikán Emily, který si vyžádal 22 obětí a napáchal miliardové škody. Oproti roku 2005 je teplota mořské vody ještě vyšší, potenciál pro vývoj extrémně silných hurikánů je tak velmi vysoký, s čímž ostatně počítají i předpovědi hurikánové sezóny. Na konkrétní její průběh si ale zatím budeme muset počkat.