Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Na Portugalsko se žene hurikán první kategorie

Zcela nezvyklá situace se právě odehrává v Atlantiku. Severně od Madeiry se nachází hurikán Leslie, který doprovází vítr o průměrné rychlosti 130 km/h a je tak klasifikovaný jako hurikán první kategorie (nejnižší stupeň z pěti na Saffirově–Simpsonově stupnici hurikánů). Leslie se zformoval již 23. září v Atlantiku v oblasti Azor a od té doby se s různou intenzitou vyskytoval v Atlantiku, aniž by způsobil škody.

Tento hurikán aktuálně rychle postupuje k Portugalsku, kam by měl dorazit v noci na zítřek. Tohle rozhodně není běžná situace. U břehů Portugalska by sice hurikán Leslie měl ztratit prvky tropické cyklóny a přeměnit se v tlakovou níži, ale je stále nejisté, kdy přesně k tomu dojde. V každém případě i v Portugalsku bude síla větru odpovídat hurikánu první kategorie. Je na místě dodat, že na pevninu Evropy ještě nikdy hurikán v historii pozorování nedorazil. Jen v roce 2005 jih Španělska zasáhla tropická bouře Vince, která vykazovala jednoznačné charakteristiky tropické bouře, když dorazila k břehům Španělska. Již nyní na Madeiře hurikán Leslie přepsal historii. Na ostrově poprvé v jeho historii vydali varování před hurikánem a uzavřeli pláže i parky.

Předpověď pro Portugalsko je poměrně nejistá. Očekává se, že Leslie za 18 hodin zasáhne hustě obydlenou oblast v okolí hlavního města Lisabonu. Nárazy větru přesáhnou 130 km/h (podle modelů ICON a ECMWF i 150 km/h) a způsobí rozsáhlé škody v Portugalsku. Vlny na pobřeží dosáhnou výšky 5 metrů.

Tip: Ventusky - aktuální pohled na hurikán Leslie


Hurikán Leslie dnes dopoledne u Madeiry - v noci na zítřek postoupí nad Portugalsko.

Leslie
Satelitní snímek hurikáne Leslie z 12. října, zdroj: NASA