Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Hurikánová sezona v Atlantiku se očekává nadprůměrná

Zatímco v minulém roce se v květnu očekávala v Atlantiku průměrná hurikánová sezona a předpovědi se vyplnily, letošní předpověď hurikánové sezony již tak příznivá není. Všechna předpovědní centra v současné době očekávají nadprůměrně silnou sezonu hurikánů v Atlantiku (obr. 1). Například předpověď ze státní univerzity v Coloradu odhaduje, že celkově vznikne 16 pojmenovaných bouří, z toho 8 hurikánů a 4 velmi silné (tzv. major) hurikány. Běžně přitom vznikne v Atlantiku 6 hurikánů a jen 2 až 3 z toho jsou velmi silné (tzv. major).

Teplota - Atlantik
Obr. 1: Jednotlivé předpovědi a jejich očekávání hurikánové sezony v Atlantiku (vyjádřené počtem pojmenovaných bouří) - předpovědí se shodují na tom, že bude nadprůměrná, zdroj: edition.cnn.com

Za očekáváním nadprůměrně silné sezony hurikánů je především výrazně nadprůměrná teplota Atlantiku v tropických oblastech. V březnu byla dokonce nejvyšší za desítky let. Odchylka od normální teploty oceánu dosáhla v březnu v Mexickém zálivu dokonce 1,5 °C (obr. 2), což je nejvíce za dobu měření. V globálním měřítku mají vliv na hurikánovou sezonu i jevy v Pacifiku. Východní Pacifik se totiž ochlazuje a přichází jev La Niña, což je opět faktor přinášející vetší počet hurikánu v Atlantiku (viz Východní Pacifik se ochlazuje – přichází La Niña. ...).

Teplota - Atlantik
Obr. 2: Odchylka teploty v Mexickém zálivu v březnu od roku 1910 do roku 2020 - v letošním roce je nejvyšší, zdroj: NOAA

První tropická bouře vzniká u Baham
Hurikánová sezóna v severním Atlantiku začíná oficiálně až 1. června a vrcholí v září. Již nyní se ovšem u Baham očekává vznik první pojmenované tropické bouře. Ta by se měla zformovat v následujících hodinách a dostane jméno Arthur, které je první na seznamu. Síly hurikánu ovšem nedosáhne. Projeví se především bouřkami na Bahamách a částečně i na Floridě. Vážnější škody se neočekávají.

Nadprůměrná sezona by letos mohla zkomplikovat i snahy o zastavení pandemie koronaviru. V případě evakuací totiž hrozí rozšíření nákazy v přeplněných evakuačních centrech. Před těmi nejsilnějšími hurikány se totiž evakuují i miliony lidí.