Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Hurikánová sezóna v Atlantiku je mimořádně aktivní, vrchol se přitom teprve blíží

Letošní hurikánová sezóna v Atlantiku je zatím mimořádně aktivní. Počet pojmenovaných tropických bouří na danou roční dobu je už rekordní – minulý týden vznikla jedenáctá, Kyle, čímž se blížíme k obvyklému počtu za celou sezónu (12 pojmenovaných systémů), ačkoliv nejsme ještě ani v její polovině! Některé z nich zasáhly střední Ameriku nebo USA, případně ostrovy v Karibiku, ale zatím ani jedna nedosáhla v Atlantiku úrovně silného hurikánu (kategorie 3 a více). Poměry v atmosféře nad tropickým Atlantikem a přilehlými moři se teď ale poměrně dramaticky mění směrem k mnohem příznivějším podmínkám pro intenzivní vývoj hurikánů, což pochopitelně vzbuzuje obavy v potenciálně ohrožených oblastech, a to nejen s ohledem na probíhající pandemii koronaviru.

Nadprůměrně teplý oceán
Jedním z hlavních faktorů pro vývoj hurikánů je teplá mořská voda, což je v případě západního Atlantiku splněno víc než dobře – mnohé oblasti hlásí nejen nadprůměrně teplou vodu, leckdy jde dokonce o rekordně vysoké teploty. Mexický záliv se prohřál dokonce na 30 až 32 °C (obr. 1), tedy asi o 2 až 3 stupně víc ve srovnání s dlouhodobým průměrem (obr. 2). Sezónní modely přitom počítají, že nadprůměrně teplá vody přetrvá i v následujících týdnech, tedy v období obvyklého vrcholu aktivity hurikánové sezóny, který připadá na září.

Teplota oceánu
Obr. 1: Povrchové teplota mořské vody v tropickém Atlantiku, zdroj: cyclonicwx.com

Odchylka
Obr. 2: Odchylka povrchové teploty mořské vody v tropickém Atlantiku, zdroj: cyclonicwx.com

Kromě podmínek v moři je samozřejmě velmi důležitý i stav atmosféry, i tam se podmínky budou zlepšovat. Z východního Pacifiku se nad Karibik a západní Atlantik v nejbližších týdnech přesune aktivní fáze tzv. Madden-Juliánské oscilace. Jde o specifickou oscilaci v tropických oblastech postupující k východu s trváním 30 až 60 dnů, kdy se střídají fáze podporující konvekci a vznik bouřek s fází opačnou. Zatímco nyní přispěla k rapidnímu vývoji hurikánu Genevieve v Tichém oceánu (viz Ventusky), v příštích týdnech zřejmě podpoří bouřkovou činnosti východně od středoamerické pevniny v Atlantiku. Kromě toho lze čekat zmenšení vertikálního střihu větru a zeslabení pasátových větrů nad Atlantikem. A konečně, očekávaný vývoj jevu La Niña rovněž obvykle vede k zeslabení střihu větru nad Karibikem a západním Atlantikem, což umožňuje rychlejší a intenzivnější vývoj i postup tropických cyklón do této oblasti během nadcházejících týdnů až měsíců.

Jinými slovy, pro následujících několik týdnů (minimálně do poloviny září) budou podmínky pro vznik až silných hurikánů v oblasti západního Atlantiku (včetně Karibského moře a Mexického zálivu) mimořádně příznivé.

Meteorologové sledují systém, který zřejmě přeroste v další hurikán
Prvním, ostře sledovaným hurikánem, se v příštích dnech zřejmě stane systém zatím označený jako Invest 98L. V pátek by měl dosáhnout stadia tropické bouře a na přelomu tohoto a příštího týdne pak zřejmě i síly hurikánu. V současnosti modely počítají s jeho dráhou přes sever Malých Antil a Portoriko nad Floridu (obr. 3). Nicméně zatím je příliš brzy říct, kde přesně a s jakou silou udeří. A je každopádně velmi pravděpodobné, že bude následovaný dalšími potenciálně i velmi silnými hurikány.

Bouře
Obr. 3: Očekávaná dráha postupu a intenzita tropické níže Invest 98L, zdroj: tropicaltidbits.com