Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

Hurikánová sezóna začne nezvykle pozdě

U Ameriky se letos již vytvořila celá řada tropických cyklón (v Atlantiku se jich vytvořilo 6), ale žádná z nich zatím nepřerostla v hurikán. V Atlantiku hurikánová sezóna začíná zpravidla na začátku srpna a v první polovině září je na svém vrcholu. Na konci října opět většinou končí. V letošním roce zůstal celý srpen v Atlantiku bez jediného hurikánu. Příčinou byl převládající příliv teplého vzduchu, obohaceného o pouštní písek ze Sahary, do rovníkové části Atlantského oceánu, kde se tvoří zárodky hurikánů. Právě velké množství saharského písku má negativní dopad na tvorbu hurikánů. Situace je nezvyklá. Od roku 1960 se do září hurikán neobjevil jen v 5 letech. Naposledy se tak stalo v roce 2002. Tehdy se první hurikán vyskytl rekordně pozdě, až 11. září.

Pozdní začátek neznamená slabou sezónu
Roky, ve kterých se první hurikán vyskytl až v září, ovšem v historii nepřinesly příliš klidnou hurikánovou sezónu. V minulých letech září a říjen rychle dohnal absenci hurikánů v srpnu. Američtí meteorologové navíc stále varují před silnou hurikánovou sezónou (teplota vody v rovníkové oblasti je vysoká).

Hurikány
Celkový počet hurikánů v Atlantiku v letech, kdy se první vyskytl až v září - průměrně se za celou sezónu vyskytne 6 hurikánů. V těchto letech byly zaznamenány i mimořádně silné hurikány (Gilbert v roce 1988, který si vyžádal 433 obětí nebo v roce 1967 hurikán Beulah, který si vyžádal až 688 obětí)