Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

Jaká bude hurikánová sezóna 2014?

Devět pojmenovaných bouří, z toho 3 hurikány a 1 silný hurikán – to by měla přinést letošní sezóna hurikánů v Atlantiku. Znamená to menší počet hurikánů než je dlouhodobý průměr pro období 1981-2010 (medián 12 pojmenovaných bouří, 6,5 hurikánu a 2 silné hurikány). Alespoň taková je čerstvá předpověď Coloradské státní univerzity (CSU) zveřejněná minulý týden.

To ale není jediný výhled, který je pro nadcházející hurikánovou sezónu k dispozici. Britská organizace Tropical Storm Risk (TSR) působící v rámci University of Colege v Londýně předpovídá poněkud vyšší počet bouří – 12 pojmenovaných bouří, z toho by 5 mělo dosáhnout stádia hurikánu a 2 stádia silného hurikánu. Předpověď Weather Service International (pobočka společnosti The Weather Channel) vydaná už koncem března počítá s podobnými čísly jako TSR – konkrétně s 11 pojmenovanými tropickými systémy, 5 hurikány a 2 silnými hurikány. A konečně, Severokarolinská státní univerzita přišla tuto středu s čísly blížícími se předpovědi CSU (viz tabulka níže). Celkově se tedy letošní sezóna očekává jako mírně podprůměrná.

Hurikány
Předpověď tropické aktivity v Atlantiku v sezóně 2014 podle jednotlivých ústavů

Pro nás Středoevropany uvyklé na to, že předpovědi počasí se dá věřit maximálně na 7 až 10 dnů dopředu, pomineme-li poněkud problematické měsíční výhledy počasí, se může zdát vydávání takových předpovědí čirou alchymií. Ale není tomu tak, naopak skrývá se za tím hodně matematiky, statistiky, klimatologie i meteorologie a fyziky atmosféry a oceánů.

Prediktory

Z čeho vlastně předpovědi hurikánů vycházejí? Zjednodušeně řečeno, především ze statistických předpovědních modelů. Ty v sobě zahrnují několik tzv. prediktorů a to regionálních i globálních. Prediktorem rozumíme nějakou charakteristiku klimatu, v tomto případě takovou, která má dopad na aktivitu tropických cyklón v Atlantiku. Tyto metody jsou založeny na poměrně dlouhé řadě pozorování a dat, přičemž se předpokládá, že atmosféra se v budoucnu bude chovat obdobně, jako tomu za dané situace bylo v minulosti, to znamená, že se zkoumá aktuální stav daného prediktoru a jeho dopad na aktivitu hurikánů během následujících měsíců se pak odvodí na základě podobné situace v minulosti.

Například v Colorado State University byly pro sestavení poslední hurikánové předpovědi použity 4 prediktory (viz obr. níže).

Prediktory
Prediktory použité při dubnové předpovědi hurikánové sezóny 2014 v CSU, zdroj: Colostate.edu

Povrchová teplota vody v Atlantiku
Prvním z prediktorů je povrchová teploty vody v tropickém a subtropickém Atlantiku – pokud je teplejší, bývá zpravidla následující hurikánová sezóna aktivnější. Letos jsou tyto části Atlantiku ale chladnější (viz obr. níže). Teplota
Povrchová teplota vody v Atlantiku – odchylka od dlouhodobého průměru (1981–2010) – podle NCEP/NCAR reanalýz, zdroj: Noaa.gov

Průměrný tlak vzduchu
Druhým prediktorem je průměrný březnový tlak vzduchu na hladině moře v oblasti subtropického Atlantiku – čím je vyšší, tím bývá následující hurikánová sezóna méně aktivní. Dalším prediktorem, který má silnou vazbu na výskyt hurikánů v Atlantiku, je průměrný tlak na hladině moře za únor a březen v jihovýchodní části tropického Pacifiku – vyšší hodnoty se často vyskytují před aktivnější hurikánovou sezónou.

Povrchová teplota vody v Pacifiku
Posledním prediktorem je předpověď povrchové teploty moře ve východní polovině tropického Pacifiku pro září na základě sezónní předpovědi modelu ECMWF – tentokrát se čeká fáze El Nino a tedy voda teplejší než obvykle. To není příznivá situace pro aktivnější hurikány v Atlantiku.

Přesnost předpovědí

Možná Vás napadne otázka, jak přesné jsou vlastně takové předpovědi hurikánové sezóny vydávané skoro 3 měsíce před jejím oficiálním začátkem (1. červen)? Je nutné zdůraznit, že nejistota v předpovídaných číslech je poměrně velká – třeba CSU sice udává jako nejlepší odhad (předpověď) 9 pojmenovaných bouří, započteme-li ale nejistotu předpovědi (určenou na základě zkušeností s dřívějšími predikcemi), dostaneme rozptyl hodnot 5,6 až 12,4 a 3 očekávané hurikány mají ve skutečnosti rozptyl mezi 0,6 až 5,4. Tato nejistota v sobě zahrnuje možné rozsáhlé změny, ke kterým může během letních měsíců dojít. Například loni se stalo, že na přelomu jara a léta došlo k masivnímu zeslábnutí termohalinní cirkulace (systém povrchových (teplých) a hlubinných (chladných) mořských proudů, procházející napříč oceánem), což následně vedlo v podstatě k „výbuchu“ předpovědi vydané v jarních měsících a podstatně slabší hurikánové sezóně, než se čekalo.

Jinými slovy, nejistota těchto brzkých předpovědí je příliš vysoká na to, aby na jejich základě mohli obyvatelé potenciálně ohrožených oblastí přijmout nějaké účinná ochranná opatření. Přesto určitou vypovídající schopnost mají a má je cenu vydávat i proto, aby ukojily zvědavost všeobecné veřejnosti a současně upozornily na problematiku hurikánů jako takových.

Nicméně to, jestli letošní sezóna bude opravdu méně aktivní než je dlouhodobý průměr a naplní se tak nejčerstvější předpověď CSU, budeme vědět až za víc než půl roku, kdy se hurikánová sezóna 2014 v Atlantiku nachýlí ke svému závěru.