Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Hurikánová sezóna končí, rozsáhlé škody přinesly hlavně hurikány Fiona a Ian

Příští středu oficiálně končí hurikánová sezóna v Atlantiku. A podle současných předpovědí se už žádná nová tropická cyklóna do té doby nevytvoří, je tedy čas na zhodnocení té letošní sezóny. Z hlediska počtu cyklon byla nadprůměrná.

V Atlantiku jsme celkem měli 14 tropických cyklón, což tu letošní sezónu řadí spolu se sedmi dalšími na 14. místo z pohledu nejaktivnějších sezón od roku 1851. Pro srovnání, dosud nejaktivnější sezóna 2020 přinesla 30 tropických cyklón, a druhá v roce 2005 pak 28. Z hlediska intenzity se ze 14 tropických bouří stalo 8 hurikánů (tedy rychlosti větru přesáhly 118 km/h), z nichž dva dosáhly stadia silného hurikánu, a to 4. stupně 5dílné Saffirovy-Simpsonovy stupnice. Počet cyklón sám o sobě ale nemusí být vždy určující, neboť zahrnuje i cyklóny, které existovaly třeba jen krátkou dobu, byly slabé anebo malého rozsahu. Z tohoto pohledu větší výpovědní hodnotu má akumulovaná cyklonální energie, které se počítá jako součet druhých mocnin nejsilnějšího větru v cyklóně, a to po šesti hodinách. Z pohledu této veličiny lze pak letošní sezónu hodnotit jako průměrnou.

Dráhy cyklon
Přehled tropických cyklón v Atlantiku během hurikánové sezóny 2022, zdroj: nhc.noaa.gov

Začátek hurikánové sezóny zahájila už 5. června bouře Alex u východních břehů Floridy. Po několikatýdenním klidu následovaly bouře Bonnie a Colin začátkem července. Pak přišel nezvykle dlouhý klid. Za celý srpen nevznikla ani jedna bouře, což se v posledních 70 letech stalo jen dvakrát. Příčinou byl zejména suchý vzduch nad Atlantikem a nadprůměrně velký střih větru nad Karibikem. Situace se změnila s příchodem září, kdy vznikly hned dva hurikány, a to Danielle a Earl, obydlená území ale přímo nezasáhly.

To už se nedá říct o Fioně, prvním silném hurikánu, která v polovině září ještě jako tropická bouře zasáhla severní Malé Antily, zejména Guadeloupe. Následně už jako hurikán udeřila na Portoriko – tam přinesla jednak třetí nejvyšší úhrn srážek při přechodu hurikánu v historii pozorování (868,7 mm), jednak vítr připravil o dodávky elektřiny téměř všechny obyvatele. Velké škody napáchala Fiona už jako silný hurikán taky na ostrovech Turk a Caicos, a působivý byl i její závěr. Těsně po přeměně na mimotropickou cyklónu zasáhla východní Kanadu, kam přinesla ničivou vichřici s nárazy až 180 km/h. Tlak vzduchu v centru níže klesl na 932,7 hPa, což je nejnižší hodnota tlaku vzduchu v historii kanadského měření.

Fiona
Hurikán Fiona mířící ke Kanadě, zdroj Wikipedia

A září přineslo taky druhý silný hurikán této sezóny, Ian. Jeho dráha byla poměrně netypická – bouře vznikla u severních břehů Venezuely, pak si to zamířil nad západní Kubu, kterou zasáhl už jako hurikán. Následně nad nadprůměrně teplými vodami severně od Kuby zesílil na 4. stupeň, 1minutová rychlost větru dosáhla až 250 km/h, čímž se stal nejsilnějším hurikánem sezóny. Spolu s několika dalšími hurikány se umístil jako pátý nejsilnější v USA. A stal se taky letošním nejtragičtějším hurikánem – celkem si vyžádal 157 obětí, nejvíc na Floridě, kde velké škody napáchalo i vzduté moře v kombinaci s povodněmi z intenzivních lijáků. Velký počet obětí si vyžádala taky Julia začátkem října, která přinesla na sever Venezuely a do střední Ameriky velmi vydatné deště vedoucí k záplavám i sesuvům půdy. Počet obětí dosáhl 97, největší škody utrpěla Nikaragua.

Hurikán
Hurikán Ian v době své největší intenzity, zdroj: en.wikipedia.org

Hurikán Lisa, který zasáhl střední Ameriku v oblasti Belize, se naštěstí obešel bez obětí. Hurikán Martin vznikl poměrně daleko na severu, a následně se postaral o vznik hluboké níže, která přinesla bouřlivé počasí do západní Evropy začátkem listopadu. A poměrně výjimečný byl i závěr sezóny, kdy hurikán Nicole zasáhl východní Floridu. Listopadové hurikány jsou přitom na Floridě vzácné, šlo teprve o třetí případ ve známé historii.

Hurikán
Hurikán Nicole krátce před přechodem nad floridskou pevninu, zdroj: en.wikipedia.org

Závěrem dodejme, že ačkoliv 30. listopadu sezóna končí, nelze vyloučit ojedinělý vznik hurikánu ani poté. V Atlantiku vznikly dokonce dva hurikány až na Silvestra – Zeta v roce 2005 a Alice v roce 1954. Nicméně i v lednu se může vytvořit hurikán, jak ukázal příklad Alexe ze 14. 1. 2016.