Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

Nejméně hurikánů za desítky let hlásí Atlantik

V posledních letech jsme byli zvyklí slýchávat v letním období o velice silných hurikánech, které devastovaly pobřeží USA. Letošní sezona však byla v severním Atlantiku výjimečná. Nejprve bychom si ale měli vysvětlit, co to hurikán vlastně je, jaká je průměrná sezona v oblasti Atlantiku, teprve pak můžeme s těmito údaji hodnotit letošní rok.

Co je to hurikán
Hurikán je označení pro tropickou cyklonu, která se nalézá v oblasti severního Atlantského oceánu nebo severovýchodního Pacifiku (v oblasti západní části Tichého oceánu se tyto cyklóny nazývají tajfuny). Aby se mohla tropická cyklona označit jako hurikán, musí ještě projít dvěma vývojovými stádii a to tropickou depresí (rychlost větru do 54 km/h) a tropickou bouří (rychlost větru v rozmezí 54-102 km/h). Pokud již hovoříme o hurikánu, dělíme je podle rychlosti větru Saffir-Simpsonovou stupnicí na 5 kategorií. Nejsilnější, pátý stupeň, je charakterizován větrem silnějším než 220 km/h. Hurikán je charakteristický svým spirálovitým oblačným systémem (ten může dosahovat i šíře 1000km), bezoblačným okem, silnými vzestupnými pohyby vzduchu a vysokými srážkovými úhrny. Převážná většina těchto nebezpečných jevů vzniká v teplých vodách mezi 10. a 30. rovnoběžkou, kde je již oproti rovníkové oblasti dostatečná Coriolisova síla k rotaci systému.

Hurikánové sezony v severním Atlantiku
Podle NOAA začíná v severním Atlantiku sezona hurikánů 1. června a končí 30. listopadu. Průměrně se v tomto období vyskytne 12,1 pojmenovaných tropických bouří, z nichž se 6,4 stane hurikánem. Nejvíce bouří bývá zaznamenáno okolo měsíce září (nejvíce 10. září). Nejdřívější hurikán (hurikán One) byl spatřen už 3. ledna roku 1938, naopak nejpozdější byl hurikán Alice a to 30. prosince 1954. Nejaktivnější sezonou byl rok 2005, kdy bylo pozorováno 28 tropických cyklon, z nichž 15 se stalo hurikánem. Naopak nejméně činným rokem byl rok 1914 s pouze jednou tropickou bouří. Nejdelší dráhu urazil v roce 1966 hurikán Faith a to 11 024 km (pro představu vzdálenost Praha-New York je okolo 6500km), nejnižší tlak vzduchu naměřili v hurikánu Wilma (rok 2005) a to 882 hPa. Nejsilněji vítr vál v hurikánech Allen (1980) a Camille (1969) a to až 305 km/h, v nárazech i více. Důležité je zmínit i nejtvrdší dopady hurikánů. Z pohledu finančního byla nejhorší Katrina (2005) se škodami okolo 81 miliard dolarů, a pokud se podíváme na počet obětí, v nejbližší minulosti se takto projevil nejhůře hurikán Mitch (1998), při němž zahynulo až 20 000 lidí.

Sezona roku 2013

Severní Atlantik hlásí nejslabší sezonu za desítky let
Hurikánová sezona v severním Atlantiku se pomalu blíží ke svému konci. Započal ji první systém 5. června a je výjimečná v malém počtu hurikánů, které se během ní vytvořily. Prozatím bylo detekováno pouze 13 tlakových depresí (1. vývojové stádium), z nichž se vyvinuly jen 2 hurikány, oba maximálně 1. kategorie. Průměr, jak již bylo uvedeno výše, činí 12,1 tlakových depresí, z nichž 6,4 se vyvine do hurikánu a 2,7 dosáhnou 3. a vyšší kategorie. Letošní sezona tak byla zejména v počtu hurikánů silně podprůměrná. Nejsilnějším hurikánem byl letos Humberto s minimem tlaku vzduchu 980 hPa a maximální průměrnou rychlostí okolo 140 km/h. Jedná se o první sezonu po 19 letech, kdy se nevyskytl žádný tzv major hurricane (hurikán 3. a vyšší kategorie). Celkem letos při tropických cyklónách v těchto oblastech zemřelo 47 lidí a napáchána byla škoda ve výši nejméně 1,5 miliard dolarů. Nejvíce škod a obětí (23) se vyžádal hurikán Ingrid, který zasáhl Mexiko.

Počet hurikánů v Atlantiku
Počet hurikánů v severním Atlantiku od roku 1969, letos se jich vyskytlo nejméně od roku 1982

Hurikánová sezona 2013 v Atlantiku
Cesty všech tropických cyklón v severním Atlantiku v roce 2013 (žlutá barva koleček označuje hurikány, zdroj: Wikipedia

Severovýchodní Pacifik zaznamenal spíše průměrnou sezonu
Pro zajímavost se můžeme podívat, jak vypadala hurikánová sezona v oblasti severovýchodního Pacifiku. Letošní hurikánová sezona zde byla o něco silnější než v severním Atlantiku. Bylo zde detekováno 21 tlakových depresí (1. vývojové stádium), z nichž se vyvinulo 9 hurikánů a jeden dosáhl 3. kategorie. Průměr v této oblasti činí 15,3 tlakových depresí, z nichž 8,8 se vyvine do hurikánu a 4,2 dosáhnou 3. a vyšší kategorie. Letošní sezona tak byla průměrná, v počtu nejsilnějších hurikánů podprůměrná. Nejsilnějším hurikánem se stal Raymond, který se vytvořil na konci října a dosáhl 3. kategorie. Vážnější škody ovšem nezpůsobil, protože přímo nezasáhl pevninu (Mexiko). Největší škody tak způsobil slabší hurikán Manuel (1. kategorie), který si v Mexiku vyžádal 169 obětí a škody ve výši 4,2 miliard dolarů. Ostatní tropické cyklóny v této oblasti nenapáchaly výraznější škody.

Počet hurikánů v severovýchodním Pacifiku
Počet hurikánů v severovýchodním Pacifiku od roku 1969

Hurikánová sezona 2013 v severovýchodním Pacifiku
Cesty všech tropických cyklón severovýchodním Pacifiku v roce 2013 (žlutá barva koleček označuje hurikány, zdroj: Wikipedia